Peste 10.000 de vehicule, in special camioane care transporta carbuni, sunt blocate pe soselele din nordul Chinei, existand pericolul ca unii sa scape din blocaj abia peste trei saptamani, scrie Sky News Australia. Saptamana trecuta in aceeasi regiune se formase un blocaj de 100 km in care unele masini au stat noua zile, relata AFP. Drumul a fost deblocat apoi, insa iata ca istoria se repeta la o scara mai mare.

Beijing-ul e sufocat de numarul prea mare de masiniFoto: Reuters

Autostrada care leaga Beijing-ul de provincia Hebei in nord-estul Chinei a devenit practic o uriasa parcare, unele masini fiind blocate in trafic deja de cinci zile. Televiziunea de stat CCTV a transimis imagini cu blocajul de 120 km din provincia Mongolia Interioara, iar Sky News noteaza ca e posibil ca circulatia sa se fluidizeze abia in trei saptamani.

Autostrada in cauza are parte tot mai des de astfel de blocaje - mamut, mai ales ca spre capitala cu 20 de milioane de locuitori sunt transportate tot mai multe bunuri. Beijing-ul ajunge sa aiba la finalul acestui an cinci milioane de masini pe strazi, ceea ce inseamna cu un milion mai mult decat la final de 2009.

Blocajele apar si din cauza multelor lucrari de intretinere a autostrazilor dar si fiindca numarul camioanelor care transporta carbuni s-a marit uluitor.

Din 14 in 24 august cateva mii de vehicule au fost prinse intr-un blocaj de aproape 100 km in aceeasi zona, dar lucrurile s-au imbunatatit apoi. Blocajele apar si din cauza deselor accidente, insa si fiindca soferii nu sunt informati de existenta unui blocaj gigantic, astfel ca intra in el fara a sti ce ii asteapta.

Sunt si oameni care profita de situatia creata - localnicii vand pe marginea soselei alimente la suprapret soferilor.