Renault va incepe la jumatatea anului viitor sa testeze vehiculul electric Fluence in Romania, iar la sfarsitul lui 2011 sau inceputul lui 2012 ar trebui sa fie facute primele livrari, a afirmat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, Fabrice Cambolive, director comercial pentru marcile Renault, Dacia si Nissan in Romania. Primii clienti vor fi probabil companiile, iar Renault spera ca statul roman va oferi subventii de 4.000-5.000 euro celor care cumpara masini 100% electrice, la fel cum se intampla si in alte tari. Dupa aplicarea subventiilor, Fluence va costa circa 21.000 euro.

Renault Fluence ZEFoto: Hotnews

"In prima etapa etapa eu cred ca e mai bine sa lucram cu companiile fiindca ele vor putea dezvolta si infrastructura, insa apoi ne vom ocupa si de consumatorul individual", spune Cambolive, care adauga ca exista companii interesate sa cumpere in leasing masini electrice, dar a primit semnale si de la institutii de stat care ar dori sa faca asta.

Renault a anuntat joi la Paris preturile vehiculului Fluence, care costa 26.300 euro fara aplicarea subventiilor si 21-22.000 euro dupa aplicarea lor. Masina 100% electrica are 160 km autonomie, este produsa in Turcia si poate fi incarcata in trei feluri: la o priza normala, la o statie de incarcare sau la un sistem QuickDrop, prin care bateria consumata este schimbata in cateva minute cu alta, incarcata complet. Cambolive spune ca primele doua variante vor fi folosite mai mult la inceput, dar apoi va intra in scena si QuickDrop-ul.

"Pretul Fluence va depinde de volumul productiei, deci cheia este in mainile noastre (...) In Europa guvernele acorda in medie subventii de 4.000-5.000 euro pentru cei care cumpara vehicule electrice si pe asta contam si noi pentru lansarea gamei de modele electrice in Romania", mai spune Cambolive. Intrebat cine ar trebui sa investeasca pentru crearea infrastructurii, reprezentantul Renault a spus ca trebuie sa fie o investitie combinata intre autoritati, furnizori si producatori.