Achizitionarea si instalarea in casa a unei statii de incarcare rapida costa in SUA circa 2.000 de dolari pentru cei care isi vor cumpara masini electrice model Nissan Leaf sau Chevrolet Volt. Pretul a fost caracterizat ca fiind "socant" de unele organizatii care apara drepturile consumatorilor, insa cei care nu sunt dispusi sa dea atat pot alege sa incarce masina la o priza normala de 120V unde insa bateria se va incarca mai greu, noteaza The Independent.

Incarcarea masinilor electrice acasa nu va fi ieftinaFoto: Hotnews

Cei mai multi posesori de masini electrice vor dori sa aiba statii de incarcare acasa pentru ca-si vor tine masinile in priza peste noapte, astfel incat sa le poata folosi in timpul zilei. Problema este insa ca la o priza de 120V incarcarea poate dura intre 8 si 14 ore, astfel ca solutia mai rapida ar fi instalarea unei statii rapide asa- numita de "Nivel 2", la 240V.

Insa, o astfel de statie costa: Chevrolet a anuntat ca pentru masina Volt statia rapida costa 490 dolari, iar instalarea ei in casa alti 1.500 de dolari. Si la Nissan Leaf pretul este de circa 2.000 de dolari, insa bateria se pote "umple" cu cateva ore mai repede.

Tinand cont de pretul electricitatii in SUA calculele arata ca o incarcare completa pentru Nissan Leaf costa 2,75 dolari, masina avand o autonomie de 160 km conform datelor producatorului, chiar daca in viata de zi cu zi va fi cu siguranta mai mica. La Volt lucrurile stau altfel, masina avand pe langa motorul electric si unul cu combustie interna care incarca bateriile, prelungind autonomia. La aceasta masina autonomia exclusiv cu motorul electric este de 60 km, iar incarcarea la 120V dureaza zece ore, in timp ce la 240V dureaza patru ore. La un cost al energiei in SUA de 11 centi pe kWh, GM spune ca masina poate fi incarcata zilnic cu costuri de 90 de centi pentru a merge 60 de km.

In orice caz, cel mai demoralizant aspect nu tine de pretul statiei de incarcare, ci pur si simplu de preturile automobilelor. In SUA Chevrolet Volt costa 41.000 de dolari, iar dupa aplicarea subventiilor guvernamentale pretul ajunge la un consistent 33.500 dolari. Nissan Leaf costa circa 32.800 dolari, iar dupa aplicarea subventiei ajungem la 25.300 dolari.