Nissan a inceput la uzina de la Oppama (Japonia) productia primei sale masini electrice: modelul Leaf care se lanseaza in acest an in Japonia, iar la anul va fi lansata in Europa, primele tari fiind Portugalia, Irlanda si Olanda. Leaf va fi produsa din 2012 in SUA si din 2013 in Marea Britanie, iar pretul in Europa este de 32.000 euro si ajunge la 27.000 euro dupa aplicarea subventiilor acordate in diverse tari.

Nissan LeafFoto: HotNews.ro

Nissan descrie Leaf ca fiind "prima masina electrica accesibila ca pret", autonomia este de 160 km, viteza maxima e de 140 km/h, iar timpii de incarcare sunt de opt ore la o priza standard si 30 de minute la o statie de incarcare rapida ce duce bateria la 80%.

Hatchback-ul Leaf are 4,44 metri lungime, iar producatorul spune ca utilizatorul va plati incarcand masina la priza de opt ori mai putin decat ar plati pentru combustibil la un automobil cu motor termic.

Carlos Ghosn, seful aliantei Renault - Nissan descrie momentul inceperii productiei Leaf ca fiind unul extrem de important pentru intreaga industrie auto. Nissan a incheiat pe plan mondial 80 de parteneriate cu autoritati locale, guverne si companii in vederea dezvoltarii statiilor de incarcare.

Nissan sustine ca are deja 20.000 de comenzi pentru Leaf, echivalentul productiei din primul an.