​Pontiac, marca auto de traditie in SUA, cunoscuta pentru masinile sale puternice "cu muschi", asa-zisele muscle-car si-a incetat oficial activitatea luni, scrie BBC. Pontiac poarta numele orasului din Michigan unde marca a luat fiinta acum 84 de ani, iar cei mai buni ani au fost acum trei decenii, cu vanzari anuale de un milion de unitati. In ultimele doua decenii a urmat declinul, iar GM a sacrificat marca ca parte a planului de a iesi de sub protectia legii falimentului.

Lot de masini Pontiac la uzina din Lake Orion, MichiganFoto: Reuters

Pontiac a luat fiinta in 1926 si a devenit cunoscuta pentru masini "cu muschi" automobile mari, cu motoare puternice si consum urias, adevarate simboluri ale puterii clasei de mijloc din SUA. Pontiac a devenit celebra cu masinile sport Bonneville, GTO sau Firebird TransAm, iar in anii cei mai buni vanzarile s-au apropiat de un milion de unitati (1969 si 1978).

Dupa anii de apogeu a urmat un declin accelerat si de problemele tehnice aparute la masini, dar si de faptul ca gusturile cumparatorilor s-au schimbat, migrand in SUA si spre SUV-uri. In 2008 vanzarile au ajuns la circa 270.000 de unitati, iar in 2009 GM a anuntat ca va renunta la Pontiac ca parte a planului prin care se angaja sa isi restranga mult activitatile pentru a scapa de faliment. Pontiac nu a fost singura marca sacrificata: Saab, Saturn si Hummer au iesit si ele din portofoliul companiei care zeci de ani a fost cel mai mare producator auto mondial.