​Renault a ocupat locul secund in competitia Prix Pinocchio la categoria companiilor care au lansat campanii publicitare ce induc clientii in eroare din cauza unei reclame in care Duster era prezentata ca fiind mai ecologica decat este in realitate. Premiile Pinocchio sunt acordate anual de asociatia pentru protectia mediului Les Amis de la Terre unor companii care se pretind mai prietenoase cu mediul decat sunt in realitate.

Dacia a fost nominalizata la categoria "Greenwashing" pentru o reclama la Duster in care se spunea ca masina este "respectuoasa cu mediul", desi emisiile pentru versiunile cu motorizare pe benzina sunt peste medie. Masina are emisii mult mai scazute decat alte SUV-uri la variantele diesel, insa asociatiile din domeniul publicitatii au cerut Renault sa retraga reclama ce inducea clientii in eroare.

Asociatia care a facut plangerea sustine insa ca emisiile medii ale Duster sunt 159 g CO2/km, in timp ce media masinilor vandute in Franta este 133 g. Emisiile CO2 ale Duster sunt mai mari in versiunile pe benzina (177 gCo2/km pentru varianta 4X2 si 185 g pentru versiunea 4X4, in timp ce la diesel-uri emisiile sunt mai mici (de la 135 g).

Dacia a obtinut 20% din voturi la categorie, fiind devansata de banca franceza Credit Agricole care a primit 55% din voturi si a fost "taxata" pentru o reclama in care e prezentata o lume plina de verdeata, desi studii anterioare arata ca proeictele finantate de banca au creat emisii uriase de CO2. Compania feroviara SNCF a primit 16% din voturi, iar aeroportul Beauvais specializat in zboruri low-cost a primit 9% din voturi.

La categoria "Drepturile omului" a castigat compania prelucratoare de trestie de zahar Sosucam, iar la categoria "Mediu" a castigat compania din minerit Eramet.

Premiul isi propune practic sa scoata in evidenta faptul ca exista companii care sunt mult mai putin "verzi" decat se pretind. Anul trecut Peugeot a ocupat locul trei la categoria "Greenwashing", iar Michelin locul patru la "Drepturile Omului" La editia de anul acesta au votat 7.094 persoane.