​Cadillac, marca a General Motors cunoscuta pentru masinile foarte mari ca dimensiuni si consum de combustibil prezinta la salonul de la Los Angeles un concept de sub 4 metri lungime menit sa testeze piata. Conceptul numit Urban Luxury Concept dispune de un motor pe benzina de 1 litri si de un sistem hibrid care duce consumul mediu la 4 litri/100 km, noteaza Automotive News.

Cadillac Urban Luxury ConceptFoto: General Motors

Conceptul prezentat la salonul auto din Ls Angels este cu totul diferit fata de ce ofera Cadillac in showroom-uri: SUV-uri si limuzine cu consum mare si motoare puternice. Cei de la GM spun insa ca un model mic ar putea aparea in viitor in gama Cadillac, mai ales ca exista o cerere de masini luxoase si in acest segment. Vehiculul a fost construit pe o platforma a Chevrolet Aveo.

Masina are 3,83 metri lungime, cu 10 cm mai mult decat un Mini. Dispune de usi cu deschidere foarfeca si un interior cu scaune din piele si multe ecrane senzitive. Motorul e si el inedit pentru un Cadillac: propulsor de 1 litru in trei cilindri ajutat de mici motoare electrice care pot duce consumul mediu mixt la 4 litri/100 km, sustin reprezentantii companiei.

Si alte marci faimoase pentru masinile lor scumpe au decis sa intre pe segmente mici ca dimensiuni, iar cel mai bun exemplu este Aston Martin care a prezentat masinuta Cygnet de 3 metri lungime construita pe baza celui mai mic model Toyota, iQ. Dotarile de lux vor face insa ca masina marcii engleze sa coste 35.000 de euro, de trei ori mai mult decat modelul Toyota.

Cadillac se bazeaza aproape total pe vanzarile din SUA unde dupa un 2009 dezastruos a reusit sa-si mai revina si a avansat cu 40% in primele zece luni. Brandul incearca sa se relanseze si in Europa unde pana acum vanzarile au fost mici iar gama e limitata. Preturile masinilor Cadillac in Europa pornesc de la circa 39.000 euro pentru limuzina CTS care e de dimensiunile unui Mercedes E Klasse iar cel mai mic motor este de 211 CP.