Renault va opri timp de doua luni productia modelelor Espace si Laguna la fabrica din Sandouville in 2011 dupa ce vanzarile acestor modele au fost slabe intr-un an 2010 care a avut pe plan european mult mai putine programe de tipul Rabla care sa stimuleze vanzarile, sustin sindicalisti citati de AFP. Productia lui Espace va fi oprita timp de 70 de zile in 2011, iar cea a Laguna timp de 61 de zile, spun sindicalistii, dupa o intalnire cu patronatul.

Sindicalistii considera ca oprirea productiei este o lovitura dura pentru uzina care desi e dimensionata sa produca anual 400.000 de masini, face de sapte ori mai putine si a avut de pierdut si din faptul ca din 2009 productia lui Vel Satis a incetat, iar inlocuitorul acestuia, Latitude, e facut in Coreea de Sud.

Sindicalistii au criticat si in trecut decizia ca Latitude sa fie produs la filiala Samsung in Coreea si spun ca fabrica din Sandouville e pe marginea prapastiei, iar 800 din cei 2.300 de angajati ar putea sa-si piarda locul de munca.

Sindicalistii spun ca uzina va incheia anul cu o productie de 69.000 de automobile, iar planul pentru la anul prevede numai 53.000. Uzina concureaza cu situl din Douai pentru a produce viitoarele generatii ale Laguna si Espace, iar sindicalistii spera ca in 2013 pe liniile de asamblare va intra si un nou vehicul utilitar.

Directorul uzinei in cauza nu a dorit sa comenteze declaratiile sindicalistilor.

Piata auto europeana a fost ajutata anul trecut de programele de tip Rabla, insa din cauza ca numarul acestora a scazut masiv in 2010, vanzarile de masini noi au de suferit.