Din toamna lui 2011 in Paris vor putea fi inchiriate masini electrice din sute de statii contra unui tarif de 5 euro pentru prima jumatate de ora si un abonament lunar de 12 euro, proiectul fiind initiat de compania franceza Bollore. Numarul de statii va ajunge la 1.000, iar utilizatorii pot lasa masina la oricare dintre ele si vor fi incurajati sa faca trasee cat mai scurte, scrie Automotive News. Proiectul e derulat de compania Bollore care va scoate pe strazi masinuta de patru locuri Bluecar dezvoltata de Pininfarina. Autonomia este de 250 km.

Masina electrica Pininfarina-BolloreFoto: Hotnews

Dupa modelul Velib, serviciul lansat in 2007 in Paris ce permite utilizatorilor sa inchirieze biciclete si sa le lase apoi la oricare din sutele de statii, Bollore va incepe in toamna lui 2011 programul numit Autolib prin care vor putea fi inchiriate masini electrice ce vor putea fi apoi lasate la oricare din cele 1.000 de statii care vor fi deschise in Paris si in suburbii.

Cei care vor sa conduca masinile vor trebui sa plateasca un abonament lunar de 12 euro, iar costurile pentru utilizarea propriu-zisa a masinilor sunt 5 euro pentru prima jumatate de ora si 4 euro pentru urmatoarea jumatate. Dupa prima ora tariful creste la 6 euro/30 min pentru ca oamenii sa fie incurajati sa utilizeze masinile pentru calatorii cat mai scurte.

Grupul Bollore va aduce pe piata 3.000 de masini din modelul Bluecar desenat de Pininfarina, masina care se poate incarca in patru ore si are o autonomie de 250 km data de bateriile litiu metal polimer.

Concernul Bollore desfasoara afaceri anuale de peste cinci miliarde euro si obtine profit din logistica, astfel ca desi proiectul Autolib nu va aduce profit in primii sapte ani, actionarii nu au de ce sa fie ingrijorati.

Ramane de vazut daca vor fi multe persoane dornice sa plateasca aceste sume intr-un oras in care transportul in comun este eficient si per total mai ieftin in comparatie cu tarifele Autolib.