Autoritatile din capitala chineza au anuntat ca vor impune o limita de 240.000 de masini care pot fi inmatriculate in 2011, dupa ce anul acesta parcul auto a crescut cu 750.000 de masini. Cei care vor avea dreptul sa-si inscrie masina vor fi desemnati prin tragere la sorti. Aceasta masura a fost luata pentru a decongestiona traficul aglomerat al capitalei chineze si va intra in vigoare de vineri, informeaza AFP care noteaza ca Beijing-ul e plin de blocaje din cauza celor 4,5 milioane de automobile de pe strazi.

Cei 240.000 de oameni care isi vor putea inmatricula masina la anul in Beijing vor fi alesi printr-o loterie, numarul reprezentand o treime din numarul masinilor inmatriculate in 2010. Masinilor care nu sunt inmatriculate in Beijing li se va interzice accesul in centrul orasului la orele de varf, taxele de parcare vor fi mai mari, iar politisti vor fi mult mai severi in tratarea contraventiilor din trafic.

Chiar si cu noile reguli autoritatile sunt constiente ca traficul nu se va fluidiza “peste noapte” deoarece in Capitala circula 4,5 milioane de masini, iar in ritmul actual de crestere se poate ajunge la sapte milioane pana in 2015.

Zvonurile referitoare la noile reguli au aruncat in aer numarul inmatricularilor, 20.000 de masini fiind inscrise in prima saptamana a lui decembrie, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.

China a devenit anul trecut tara unde s-au vandut cele mai multe masini noi, peste 13 milioane, anul acesta previziunile indicand 18 milioane. Deoarece nu promoveaza indeajuns mijloacele de transport in comun si bicicletele, traficul in Beijing este foarte aglomerat.