​General Motors a investit 5 milioane de dolari pentru a cumpara un pachet minoritar de actiuni la o companie care vinde sisteme de incarcare wireless pentru telefoane si va instala in 18 luni pe modelul Chevrolet Volt mici compartimente speciale in care proprietarii isi vor lasa telefoanele sau alte electronice mici, urmand ca acestea sa se incarce peste noapte fara sa stea in priza, scrie USA Today. Scopul, pe termen lung, este lansarea unor covorase speciale care, plasate sub o masina electrica, permit incarcarea acesteia fara fir, prin inductie magnetica.

General Motors a preluat cu cinci milioane de dolari un pachet de actiuni la Powermat, o companie fondata in Israel in 2007 care vinde acum mici sisteme prin care iti poti incarca fara fir telefonul, MP3 player-ul sau alte electronice mici. Intr-un an si jumatate pe masina hibrida Chevrolet Volt vor fi instalate astfel de sisteme pentru ca posesorul sa-si poata incarca mici aparate electronice fara sa le mai puna in priza. GM si Powermat prezinta primele aplicatii la targul de tehnologie CES care a inceput in Las Vegas.

Powermat avea de mult in gand sa lanseze aplicatii pentru industria auto, insa presa noteaza ca interesul GM pare sa mearga mai departe de etapa din prezent care consta in instalarea acestor mici compartimente care sa te ajute sa incarci electronicele. Tehnologia ar putea fi utilizata pentru incarcarea bateriei masinii electrice, plasand un covoras special sub ea, spre exemplu. Astfel de sisteme speciale ar fi utile in aeroporturi, mall-uri si mai ales parcari publice si ar elimina dezavantajele care tin de dependenta de prize.

Va mai trece destul timp pana cand tehnologia va putea fi aplicata pentru a incarca bateria masinii, iar la inceput cu siguranta va costa mult, insa e stiut faptul ca masinile electrice vor ajunge sa aiba preturi competitive abia peste circa zece ani.