Cei trei manageri Renault banuiti de spionaj industrial ar fi vandut chinezilor secrete tehnologice legate de bateriile si masinile electrice care ar urma sa iasa pe piata dupa 2012, scrie cotidianul francez Le Figaro, citand surse apropiate subiectului. Renault nu a confirmat informatia, insa Le Figaro scrie ca si serviciile secrete franceze iau in serios pista chineza in ancheta declansata. Primele masini electrice ale francezilor au maxim 160 km autonomie, iar imbunatatirea acestei valori este cruciala pentru viitorul lor. Pe de alta parte, China va investi masiv in masini electrice, 16 producatori detinuti de stat lucrand la un amplu program.

Renault Zoe, unul din vehiculele electrice pe care francezii le vor lansaFoto: Hotnews

Le Figaro scrie, citand surse din piata, ca cei trei directori suspendati de Renault ar fi vandut chinezilor dosare cu detalii despre inventii pentru care Renault nu a depus inca cererea de brevetare. Informatiile secrete tin de bateria si motoarele masinilor electrice de a doua generatie, si anume cele care vor fi lansate dupa 2012 de Renault-Nissan. Le Figaro publica si numele celor trei directori suspendati: Jean-Michel Balthazard (director divizia amont et projets, angajat la Renault din 1980 si cunoscut pentru conducerea proiectului Laguna 3), Bertrand Rochette (adjunctul sau) si Matthieu Tenenbaum (adjunctul directorului proiectului vehicule electrice).

Scandalul este extrem de grav pentru Renault-Nissan care a investit patru miliarde euro pentru dezvoltarea de vehicule electrice, dorind sa ajunga sa vanda sute de mii de astfel de masini anual. Alianta a obtinut peste 50 de brevete de inventie in domeniul vehiculeler electrice si va mai obtine in curand alte cateva zeci de brevete.

Presedintele Nicolas Sarkozy a cerut serviciului de informatii DCRI sa ancheteze cazurile de spionaj industrial de la Renault si sa ia in considerare si pista chineza.

Le Figaro noteaza ca in China 16 producatori detinuti de stat lucreaza la un amplu program de dezvoltare a automobilelor electrice in care se vor investi peste 15 miliarde euro in urmatorul deceniu.

Renault va lansa patru masini electrice in 2011 si 2012 si vede un potential urias de crestere al segmentului, insa avansul tehnologic este crucial pentru succesul acestor masini deoarece in prezent masinile electrice au autonomie scazuta, iar investitiile in dezvoltarea unor baterii mai puternice sunt importante.

Renault spune ca scandalul de spionaj industrial in care au fost implicati trei manageri ai companiei este unul grav care a pus in pericol activele grupului, a declarat directorul juridic al companiei, Christian Husson. Oficialul a justificat masura dura de a suspenda trei manageri acuzati ca ar fi transmis secrete legate de vehiculele electrice Renault, precizand ca ei au avut un comportament lipsit de etica, dupa cum a reiesit dintr-o ancheta interna.