​Dupa un 2009 dezastruos, piata auto americana si-a mai revenit anul trecut, iar salonul auto care incepe luni la Detroit se va desfasura sub semnul optimismului. Noul Audi A6, BMW M1 Coupe, un Ford Focus 100% electric, un monovolum derivat din Toyota Prius dar si un model hibrid de la Porsche sunt cateva dintre premierele celui mai cunoscut salon auto american. Apetitul americanilor pentru masini de mari dimensiuni nu s-a estompat, iar premierele de la Detroit dovedesc din plin acest lucru. Numarul modelelor care vin in permiera mondiala se apropie de 40, dublu fata de salonul de anul trecut.

Ford Focus ElectricFoto: Ford

Noul Audi A6

Noul Audi A6

Foto: Audi

Audi va aduce la salonul american noua generatie A6, iar BMW vine atat cu seria 1 M Coupe, cat si cu versiuni restilizate ale seria 1 coupe si cabrio. O alta noutate interesanta va fi si noua seria 6 cabrio. La standul Mercedes vor fi prezentate versiuni restilizate ale seriei C, in timp ce Porsche va aduce varianta de serie a hibridului 918 Spyder. Mini vine cu Paceman, o combinatie intre coupe si crossover, in timp ce Volkswagen aduce versiunea americana a Passat-ului deja lansat in Europa, masina urmand sa fie construita la noua uzina din Tenessee, lansarea pe piata fiind programata pentru luna august.

Chrysler 300

Chrysler 300

Foto: Chrysler

Anul trecut piata auto americana a avansat cu 11%, iar vanzarile celor mai mari trei producatori locali au fost pe plus. Acum, toti au noutati cu care spera sa-si mentina vanzarile pe crestere, iar la standul Chevrolet ajunge noua generatie Aveo, model care in SUA va fi vandut sub numele Sonic. Ford aduce o versiune 100% electrica a lui Focus ce va ajunge la finalul anului acesta in SUA, in timp ce Chrysler aduce noua generatie a modelului 300. Ford a adoptat o strategie de marketing interesanta cu Focus Electric, preferand sa prezinte masina mai intai la targul de tehnologie CES care s-a incheiat duminica in Las Vegas. Focus 100% electric va ajunge la anul si in Europa, autonomia va fi de circa 160 km, timpii de incarcare vor fi de trei - patru ore, iar viteza maxima de 135 km/h.

Hyundai Curb

Hyundai Curb

Foto: Hyundai Motor Co

Si asiaticii au multe premiere, iar cel mai mare producator auto mondial, Toyota va aduce un minivan hibrid derivat din Prius, in timp ce Hyundai aduce atat noul sau coupe, numit Veloster, cat si crossover-ul Curb. Si "colega" de alianta - Kia - aduce un concept de crossover numit KV-7, iar Honda are o noutate importanta: un concept care da indicii despre noul Civic. La salon nu vor fi prezente marci precum Suzuki si Nissan, insa vor avea stand chinezii de la BYD care vor aduce masini hibride.

Mini Paceman concept

Mini Paceman concept

Foto: BMW Group

E de asteptat ca 4.500 de ziaristi sa fie prezenti la salon, iar numarul de vizitatori va trece de 700.000, numarul de premiere mondiale fiind de peste 35. Piata auto americana a avut in 2009 cel mai slab an de vanzari din ultimele trei decenii, dar 2010 a fost ceva mai bun, iar vanzarile au urcat cu 11%, la peste 11,5 milioane unitati. Camionetele si SUV-urile sunt in continuare la moda in SUA, dar piata e departe de nivelul dinaintea crizei cand vanzarile anuale treceau de 16 milioane de unitati. Per total, la editia 2011 se intorc marci care au preferat sa faca economii si sa nu expuna la editia trecuta, iar optimismul pare sa fie starea dominanta.