Vanzarile de automobile noi au avansat anul trecut cu 32% in China, depasind 18 milioane de unitati, arata datele asociatiei care reprezinta producatorii auto. Din 18 milioane, circa 13,7 milioane au fost autoturisme, iar restul de peste 4 milioane au fost vehicule comerciale, noteaza Dow Jones. China a depasit in 2009 SUA si a ajuns cea mai mare piata auto din lume, insa vanzarile uriase creeaza blocaje imense in orase si determina autoritatile sa impuna restrictii sau taxe mari la inmatriculare.

Incluzand si vehiculele comerciale, anul trecut s-au vandut 18,06 milioane de unitati in China, iar dintre acestea, 13,76 milioane au fost autoturisme, iar restul, vehicule comerciale. Decembrie a fost o luna excelenta cu vanzari ce s-au apropiat de 1,7 milioane de unitati fiindca multi s-au grabit sa-si ia masina pana cand taxele de inmatriculare cresc.

Vanzarile General Motors si ale partenerilor sai locali au trecut de 2,3 milioane unitati, cele ale Toyota au depasit 800.000 de unitati, in timp ce Ford a vandut peste jumatate de milion de vehicule impreuna cu partenerii locali.

Numarul mare de masini din China face ca in multe orase sa se formeze blocaje interminabile, iar autoritatile au decis sa ia masuri dure: fie au pus taxe pentru cei care vor sa mearga in centrele oraselor cu masina, fie impun taxe mari de inmatriculare pentru masinile noi sau - pe modelul din Beijing - limiteaza numarul maxim de masini ce pot fi inscrise in circulatie intr-un an.