La centrul de teste Volvo din Suedia s-a testat in premiera asa-numita tehnologie a "trenurilor de masini" (road trains) care va permite unui convoi de vehicule sa mearga la viteza mare cu doar un singur sofer in masina din deschiderea coloanei care transmite wireless date catre toate celelalte masini.

Volvo a facut teste cu "plutianele" de masini care se conduc singureFoto: Volvo

Testul e parte a unui program al UE care estimeaza ca peste zece ani astfel de convoaie automate vor exista pe sosele, ajutand la imbunatatirea sigurantei in trafic dar si la diminuarea consumului de carburant.

Testul facut saptamana aceasta e primul practic, cele de pana acum facandu-se la simulatoare. Deocamdata convoiul a fost format din numai doua vehicule: un camion care servea drept vehicul conducator si avea sofer la bord si o limuzina care, comunicand wireless cu camionul, se conducea singura, pastrand distanta si viteza impuse de masina din fata.

Suedezii spun ca testele vor continua si vor deveni mai complexe, astfel ca si convoaiele vor fi mai lungi si vor atinge viteze mai mari. Tehnologia isi propune sa aduca pe soselele viitorului "trenuri de masini", convoaie lungi in care doar prima masina e condusa propriu-zis, datele legata de viteza si directie fiind transmise wireless la celelalte masini din pluton care o urmeaza si pastreaza intre ele o distanta suficienta.

Exista in schimb si o serie de senzori si mecanisme de corectie care detecteaza daca o masina iese din pluton sau daca se apropie periculos de mult de alte vehicule, astfel ca se vor aplica automat masuri corective. Trebuie precizat ca vehiculele nu sunt in vreun fel conectate fizic intre ele, ci comunica wireless prin sisteme ce contin monitorizare GPS, emitatoare si receptoare.

Proiectul denumit SARTRE (SAfe Road TRains for the Environment) a demarat in 2009 si e sustinut de patru tari UE si de sapte companii. Sustinatorii proiectului spun ca un mare avantaj va consta in imbunatatirea sigurantei pe sosele din moment ce 80% dintre accidente se petrec din cauza erorilor umane, dar un alt plus va tine si de reducerea consumului de combustibil cu circa 20% fiindca rezistenta la inaintare se va reduce datorita calatoriei in pluton.

Urmatorii pasi includ teste cu numar mai mare de masini in convoi dar si cu o distanta mai mare parcursa si viteza mai mare decat cei 40 km/h atinsi acum. Cu timpul si distanta dintre vehicule va scadea, in prezent la teste fiind de peste 10 metri. Tarile unde exista cel mai mult interes sunt Suedia, Germania, Marea Britanie si Spania, iar pe viitor se doreste efectuarea unui test pe o autostrada spaniola.

Tehnologia nu este ieftina si ramane de vazut cum o vor primi soferii, tinand cont ca imaginile din film in care cel de la volan citeste ziarul si isi bea cafeaua in timp ce masina merge singura ii vor ingrijora pe cei care nu ar vrea sa se lasa pe "mana" unei astfel de tehnologii automate.