Fiat va prezenta la Geneva in martie monovolumul de sapte locuri Freemont, model dezvoltat pe baza lui Dodge Journey, masina urmand a fi produsa in Mexic si lansata in a doua parte din 2011 pe plan european. Freemont este primul produs pe care Fiat l-a dezvoltat in parteneriat cu Chrysler, masina urmand sa fie construita la o uzina a americanilor.

Fiat FreemontFoto: Fiat

Freemont este un MPV de sapte locuri, are 4,89 metri lungine iar pentru inceput va fi disponibil cu doua propulsoare turbodiesel de 140 CP, respectiv 170 CP dezvoltate de Fiat. Va exista si un motor mult mai puternic, 3,6 litri 276 CP dezvoltat de Chrysler. In aceasta versiune si in cea cu motorul de 170 CP va fi disponibila si tractiunea integrala.

Freemont este practic o versiune a monovolumul Dodge Journey cu sigla Fiat, iar strategia va continua sa fie pusa in practica, astfel ca unele modele Chrysler vor fi vandute sub sigla Lancia pe continent. Dodge a lansat recent o versiune puternic restilizata a lui Journey, model care se vinde in volume scazute in Europa si costa de la circa 23.000 euro. Freemont va fi produs la uzina din Toluca, Mexic unde e facut si micul Fiat 500 destinat pietei americane si canadiene.

Fiat a preluat 25% din Chrysler iar alianta dezvolta in comun o serie de modele, unele masini Chrysler urmand sa fie vandute, spre exemplu, sub sigla Lancia in Europa, in timp ce la uzinele din Italia vor fi construite masini Jeep. Tot ca parte a aliantei, schimbul de tehnologie va permite lansarea primelor SUV-uri Maserati si Alfa Romeo.

Fiat va prelua oficial in iunie distributia la nivel european a masinilor marcilor Chrysler, Jeep si Dodge si e de asteptat ca si in Romania sa se intample acest lucru, insa mai multe se vor sti dupa salonul de la Geneva. Importatorul AutoItalia a semnat un precontract cu Mercedes Romania pentru preluarea distributiei Chrysler, Jeep si Dodge, insa ramane de vazut cand se va parafa intelegerea finala deoarece pietele mai mari au prioritate si exista mai multe etape.