Cancelarul german Angela Merkel, care sarbatoreste sambata seara 125 de ani de la automobilul inventat de Carl Benz, a revendicat suprematia Germaniei in materie de tehnologie automobilistica, intr-un mesaj video difuzat inainte de inceperea ceremoniei, relateaza AFP.

Angela Merkel, la ceremonia de la StuttgartFoto: Reuters

"Nu am pierdut niciodata suprematia tehnologica si acest lucru trebuie sa ramana la fel, pe viitor. Germania este tara masinii. Germania a modelat tehnologiile acestei industrii timp de numerosi ani si doreste sa continue sa o faca", a spus Merkel.

In 29 ianuarie 1886, Carl Benz a depus un brevet pentru fabricarea unui triciclu motorizat (Triciclul Benz 1), conceput in uzina sa de motoare industriale de la Mannheim, Benz & Cie. Producerea primei masini Benz pe patru roti a urmat patru ani mai tarziu.

Mai multe tari isi disputa paternitatea masinii, dar este general acceptat ca inventatorul primului automobil din istorie, echipat pentru propulsia sa cu un motor cu explozie, carburator, radiator cu apa si sasiu, este Carl Benz.

O ceremonie are loc sambata seara la Stuttgart, la muzeul Mercedes al automobilului, in prezenta Angelei Merkel, a sefului Daimler, Dieter Zetsche, si a sefului guvernului regional Bade-Wurtemberg, Stefan Mappus, la care sunt asteptati sa ia parte o mie de invitati.

Cancelarul german a subliniat, in acest mesaj video, ca exporturile foarte solide ale Germaniei se datoreaza in mare parte industriei automobilistice.

Ea a adaugat ca vehiculele hibride sau electrice constituie provocarea pentru viitorul acestei industrii, in conditiile in care Germania spera sa aiba un milion de astfel de masini pe strazile sale pana in 2020.

"Daca vrem sa ramanem lideri mondiali in sectorul auto, trebuie sa mergem inainte cu masinile electrice" si sa cream infrastructura necesara acestora, a pledat ea.