Numarul inmatricularilor noi de autoturisme a scazut anul trecut cu 5,75% fata de anul anterior, iar numarul inmatricularilor de vehicule pentru transportul marfurilor cu 13,3%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In ultimul trimestru al anului trecut, inmatricularile de autoturisme a crescut insa cu 60,3% fata de perioada similara a anului 2009.

Inmatricularile de autoturisme in 2009 si 2010Foto: Hotnews

Astfel, in 2010 au fost inmatriculate 309.952 de autoturisme, fata de 328.880 vehicule noi sau vehicule de ocazie importate inmatriculate in 2009. Numarul inmatricularilor de autoturisme a crescut constant pe parcusul anului trecut, ajungand de la 44.755 in primul trimestru, la 120.269 inmatriculari in ultimele trei luni ale anului trecut.

Datele INS arata ca in ultimul trimestru din 2010 s-au inregistrat atat scaderi ale numarului de inmatriculari noi pentru una din categoriile de vehicule pentru transportul pasagerilor cat si cresteri ale numarului de inmatriculari noi pentru alte categorii, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. La categoriile autoturisme si autobuze si microbuze s-au inregistrat cresteri cu 60,3% respectiv 51,4% fata de acelasi trimestru din 2009, iar la mopede si motociclete s-au inregistrat scaderi cu 21,0%.

In ceea ce priveste numarul de inmatriculari noi al vehiculelor rutiere pentru transportul marfurilor la categoriile autocamioane si remorci si semiremorci s-au inregistrat cresteri cu 3,3% respectiv 14,7%, iar la categoria autotractoare s-au inregistrat scaderi cu 50,0% comparativ cu trimestrul IV din 2009. Fata de trimestrul anterior, numarul inmatricularilor noi la vehiculele rutiere pentru transportul pasagerilor a crescut cu 56,4%, iar vehiculele rutiere pentru transportul marfurilor au crescut cu 33,9%.

Potrivit INS, numarul inmatricularilor noi vizeaza vehiculele noi fabricate in tara sau in strainatate, cat si vehicule de ocazie importate. Vehiculele vandute in leasing sunt inregistrate ca inmatriculari noi. In datele prezentate nu sunt cuprinse reinmatricularile datorate schimbarii proprietarului prin vanzarea vehiculului. Datele prezentate de INS sunt furnizate de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.