​Algeria este tara cu cea mai ieftina benzina din lume, 20 centi/litru, in timp ce Afghanistanul are cea mai ieftina motorina, 13 centi/litru arata o cercetare a firmei franceze de inchirieri de masini Auto Escape. In unele tari, carburantii costa peste 1,5 euro/litru, iar in statele nordice preturile au crescut masiv in ultimul an, la fel cum s-a intamplat si in cateva state producatoare de petrol. Trebuie spus ca datele au fost culese de la clienti care au folosit masini ale firmei in diverse tari, astfel ca Auto Escape nu garanteaza pentru acuratetea datelor.

Cercetarea arata ca in Afghanistan benzina costa in medie 22 eurocenti/litru, iar diesel-ul e 13 centi. In Africa de Sud benzina este 23 de centi, iar motorina 19 centi, in timp ce in Algeria, benzina e 20 de centi, iar motorina, 35 de centi. Armenia si Cipru incheie topul tarilor unde carburantii sunt cei mai ieftini, iar Turcia este piata unde pretul motorinei a scazut cel mai mult anul trecut (50%), in timp ce in Rusia scaderea a fost de 18%.

In tarile nordice pretul benzinei a crescut destul de mult anul trecut: cu 25% in Marea Britanie, cu 23% in Suedia si cu 22% in Norvegia. Cresterea pretului barilului de petrol a dus preturile in sus si in cateva mari tari producatoare cum ar fi Venezuela.

In Franta benzina este in medie 1,48 euro/litru, iar dieselul e 1,33 euro

Cercetarea a fost realizata cumuland informatiile venite de la 2.000 de clienti care au inchiriat masini ale Auto Escape in 100 de tari anul trecut. Auto Escape isi declina responsabilitatea in ceea ce priveste acuratetea informatiilor si precizeaza ca au fost culese "in masura posibilitatilor".