Ford a angajat anul trecut o firma de detectivi particulari care - deghizati in muncitori - au depistat muncitorii care furau piese din uzina, scrie ziarul local Gazeta de Sud, citand surse din interiorul uzinei. Ford a concediat mai multe persoane acuzate ca au consumat bauturi alcoolice sau ca au furat diverse piese din fabrica, iar unii dintre cei concediati au dat compania in judecata.

Ford a produs pana acum circa 10.000 de automobile la CraiovaFoto: Hotnews

In prezent, pe rolul Tribunalului Dolj se regasesc destul de multe procese ce reprezinta litigii de munca, initiate de fosti sau actuali angajati ai companiei impotriva angajatorului. Cele mai multe procese sunt din 2010, dar exista si unele mai vechi, din 2009. Ele au fost intentate pentru a contesta deciziile de concediere, dar si pentru alte aspecte (contestarea unor sanctiuni, obligatia de a face, plata unor drepturi banesti restante etc.).

Toate concedierile efectuate anul trecut la Ford au avut drept obiect fie furtul, fie consumul de alcool in timpul serviciului, scrie GdS, citand surse din piata. Potrivit informatiilor publice de la Tribunalul Dolj, unii fosti angajati au renuntat la pretentii si putini sunt cei care au castigat pe fond, la prima instanta. Restul se judeca in continuare. La ora actuala sunt pe rol 11 cauze privind contestarea unor decizii de concediere a unor fosti angajati ai Ford, patru contestatii ale unor decizii de sanctionare, doua cazuri privind solicitarea unor drepturi banesti si cinci dosare privind "obligatia de a face", toate incadrate ca litigii de munca. Pentru a depista salariatii care aveau "vicii ascunse", cum ar fi sustragerea de bunuri din fabrica, Ford a angajat o firma de detectivi particulari.

Potrivit surselor din uzina, detectivii erau deghizati in muncitori noi si mergeau cu diverse componente auto la portari, spunandu-le sa le pastreze pana ies ei din tura, ca sa poata trece de poarta cu obiectele furate.

Detectivii angajati de Ford mergeau si in alte locuri din fabrica, unde negociau cu angajatii reali sustragerea unor piese. Ford nu a dorit nici sa confirme, nici sa infirme informatiile legate de concedierile din fabrica. "Politica Ford este aceea de a nu face comentarii cu privire la aceste aspecte", au precizat reprezentantii Ford, la solicitarea GdS.