​Smart - marca din grupul Daimler celebra pentru masinile de mici dimensiuni - va prezenta la salonul auto de la Geneva conceptul Forspeed, o mica decapotabila de doua locuri si autonomie de 135 km, scrie Automotive News. Masina ajunge in 5,5 secunde de la 0, la 100 km/h, insa pentru moment nu exista planuri de productie in serie, chiar daca elemente de design se vor regasi pe viitoare modele.

smart ForspeedFoto: Daimler

Forspeed dispune de un motor de 30 KW si baterii care fac ca autonomia sa ajunga la 135 km, iar viteza maxima este 120 km/h. Caroseria este din plastic ranforsat cu fibra de sticla, nu exista geamuri laterale si nici manere la usi, acestea putand fi deschise prin mici comutatoare plasate in vehicul.

Fiind un automobil usor, Forspeed poate ajunge in 5,5 secunde de la 0, la 100 km/h, dar peste acel prag nu poate accelera foarte mult. Designerii descriu masina ca fiind "un iPhone pe roti", iar in dreptul pasagerului, pe bord, e montat un smartphone care poate pivota astfel incat si soferul sa poata arunca o privire pe sistemul de navigatie.

Compania spune ca nu are planuri sa produca in serie Forspeed, insa o serie de elemente de design si tehnologie se vor gasi cu siguranta pe modele din viitor. Un element interesant tine de micile panouri solare plasate in zona parbrizului care dau energie sistemului electric de la bord.

Anul trecut s-au vandut circa 82.000 de masini Smart in Europa, marca avand 0,6% din piata. In tara sunt inmatriculate peste 2.500 de masini ale marcii.