Comisia Europeana planuieste „curatirea“ completa a strazilor oraselor de autovehicule cu combustibil conventional. Pana in anul 2030, numarul acestora ar urma sa se reduca la jumatate, iar pana cel tarziu in 2050, ele ar putea fi interzise din orase, scrie publicatia germana Handelsblatt, citand dintr-o viitoare propunere a CE inclusa in "Carta Alba a Transportului".

Documentul urmeaza sa fie prezentat in zilele urmatoare, insa ar fi fost pus deja la dispozitia publicatiei germane. In el ar fi exprimate si intentiile Comisiei, de a uniformiza impozitele auto. Schema de impozitare pentru combustibili ar urma sa fie astfel construita, incat in viitor cel putin jumatate din impozit va fi calculat in functie de emisiile de CO2 ale unui vehicul. Dupa aceasta schema de calcul, motorina ar urma sa fie impozitata mai mult decat benzina normala.

„In Cartile Albe ale Comisiei Europene sunt cuprinse propuneri pentru o abordare comuna intr-un anumit domeniu. Astfel, se construieste o baza de gandire pe care ulterior se pot forma linii directoare“ mai scrie Handelsblatt.de.

Carta va contine se pare o propunere radicala de injumatatire in urmatoarele doua decenii a numarului de autovehicule cu combustie interna in orase, iar peste 40 de ani intentia ar fi ca aceste masini sa fie cu totul interzise in centrele urbane.

In prezent masinile electrice abia incep sa se lanseze si costa o avere - chiar si de patru ori mai mult decat masinile conventionale din aceeasi clasa - iar cele mai optimiste prognoze arata ca peste zece ani vor ajunge sa reprezinte cateva procente din piata totala. Propunerea pare radicala, insa peste patru decenii masina electrica ar putea ajunge sa domine piata.