BMW va lansa in Berlin si Munchen un program care va permite utilizatorilor sa inchirieze pe termen foarte scurt, fie si doar pentru cateva ore, automobile BMW si Mini, ca parte a unui joint-venture cu compania de inchirieri Sixt, informeaza Automotive News. BMW are in plan extinderea programului la nivel european si in America de Nord, astfel incat la finalul deceniului sa existe un milion de utilizatori. Programul e adresat celor care au nevoie de masina pe termen scurt si nu vor sa suporte costurile de intretinere ale unui automobil.

BMW lanseaza la 1 aprilie programul numit DriveNow, iar la putin timp urmeaza si Berlinul. La Munchen vor fi disponibile 300 de masini BMW seria 1 si Mini, iar la Berlin, 500 de masini care vor fi parcate in diverse locuri din oras si vor putea fi accesate printr-un chip integrat in permisul de conducere. Utilizatorii vor putea rezerva masinile prin intermediul unei aplciatii de pe smartphone sau pe internet si le vor putea accesa la fata locului printr-un chip integrat in permisul de conducere.

Programul se va adresa celor care au nevoie de o masina pentru calatorii scurte, iar compania spera ca va atrage si mai multi clienti dornici sa cumpere masinile grupului dupa ce le-au incercat prin program. BMW urmeaza sa lanseze programul in mai multe tari europene, dar si in SUA, tinta fiind ca in 2020 sa existe un milion de utilizatori. BMW lanseaza in 2013 masina electrica i3, iar in urmatorii ani vor fi introduse pe piata alte noi modele electrice care vor fi disponibile si in DriveNow.

Peugeot a lansat un astfel de program de inchirieri pe termen scurt, cu ora sau cu ziua, in orase din Franta, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie si Belgia. Sunt vizate orasele cu peste 300.000 de locuitori si sunt disponibile pentru inchiriat diverse modele de la masini de clasa mica sau 100% electrice, pana la vehicule comerciale.

Si Daimler a testat in cateva orase germane si americane un program de inchirieri pe termen scurt a unor masini smart fortwo, urmand ca el sa fie implementat in cateva noi orase in urmatorii doi - trei ani.