Statul ungar a decis acordarea de ajutoare in valoare de 63 milioane euro pentru Audi si General Motors care s-au angajat la investitii de 1,4 miliarde euro in tara vecina, noteaza publicatia portfoliu.hu. Autoritatile estimeaza ca isi vor recupera banii in trei ani de la Audi si in cinci ani de la GM, iar pe termen lung sectorul auto va ajunge sa reprezinte aproape 20% din exporturile Ungariei.

Astfel, Audi s-a angajat sa investeasca la uzina de la Gyor alte 900 milioane euro pana in 2013 si sa creeze 1.800 de noi locuri de munca, urmand sa produca si o noua versiune de A3. Statul maghiar a decis acordarea de ajutoare de 42 milioane euro, aproximativ 5% din valoarea investitiilor promise.

Pe de alta parte, Opel va primi 20,8 milioane euro ajutoare de stat pentru planul sau de investitii la uzina din Szentgotthárd, la granita cu Slovenia. La acea unitate va fi adaugata o noua familie de motoare si vor fi create 800 de noi locuri de munca pana in 2012. Cele doua investitii vor crea peste 2.600 de locuri de munca directe si alte 17.000 indirecte, la diversi furnizori.

Autoritatile estimeaza ca isi va recupera de la Audi in trei ani aceste granturi, iar de la Opel, in cinci ani.

In primul trimestru din 2012 va debuta productia si la uzina Mercedes din Kecskemet unde statul a acordat ajutoare de 125 milioane euro, iar investitia totala este de 800 milioane euro, urmand a fi create 2.500 de locuri de munca.