Aproximativ cincizeci de masini care degajau un nivel prea mare de radioactivitate au fost confiscate in ultimele saptamani in Extremul Orient al Rusiei, a afirmat un oficial local al vamii din Vladivostok, citat de AFP.

Aceste vehicule, contaminate cu cesiu-127 si uraniu-238 si al caror nivel de radioactivitate depaseste de 2 pana la 6 ori normele, sunt pastrate intr-o parcare indepartata, in asteptarea unei decizii a autoritatilor sanitare, a precizat reprezentantul vamii, Roman Famin.

"Daca masinile nu sunt considerate periculoase, ele vor fi inapoiate proprietarilor, in caz contrar vor fi trimise inapoi in Japonia", a adaugat el.

Doua sau trei vapoare transportand circa 30 de masini de ocazie ajung in fiecare zi in portul Vladivostok, provenind din Japonia.

Vladivostok, cel mai mare oras din Extremul Orient al Rusiei, este situat la circa 1.000 de km de centrala japoneza de la Fukushima.

La sfarsitul lui martie, autoritatile rusesti au anuntat ca au detectat urme de radioactivitate de la centrala japoneza in Extremul Orient rusesc.

De la accidentul de la Fukushima, Rusia a intarit controalele legate de radioactivitate si s-a alaturat masurilor sanitare impuse de alte tari in privinta importurilor de alimente provenind din mai multe regiuni japoneze.