Nu se pune problema desfiintarii taxei auto de poluare, iar in doua saptamani o comisie guvernamentala va gasi o solutie in legatura cu decizia Curtii Europene de Justitie care sustine ca taxa nu este conforma legilor europene, a spus la Vaslui, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, citat de Agerpres. El a tinut sa precizeze ca legea aflata acum in vigoare este agreata de UE.

Taxa auto nu va fi desfiintata, iar orice poluator trebuie sa plateasca, a declarat, joi, ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, cu ocazia unei vizite in judetul Vaslui.

''Am avut o nota in Guvern cu taxa de prima inmatriculare. Trebuie sa fie foarte clar pentru toata lumea, principiul 'poluatorul plateste' trebuie sa functioneze si in Romania. Curtea Europeana s-a referit la o speta din Ordonanta 50 din 2008. Noi am modificat aceasta ordonanta in decembrie 2010 cu asistenta comisiei Uniunii Europene. De fapt, in cadrul procesului, comisia Uniunii Europene a fost de acord cu noi. Legea care este acum in vigoare este agreata de comisia Uniunii Europene, pentru ca toata lumea plateste taxa de prima inmatriculare indiferent ca e masina noua sau veche. Cine inmatriculeaza in Romania plateste.", spune ministrul

Guvernul a infiintat o comisie care va analiza hotararea Curtii Europene legata de taxa si va decide daca ea trebuie schimbata. Concluziile vor fi comunicate pana la finalul acestei luni.

"Din punct de vedere juridic trebuie sa mai analizam si in doua saptamani vom veni cu o solutie daca trebuie sa modificam sau nu legea. Toate ministerele trebuie sa isi spuna punctul de vedere. Deciziile Curtii Europene sunt obligatorii, trebuie sa gasim formula cea mai buna. E clar ca nu vom desfiinta aceasta taxa'', a mai declarat ministrul Laszlo Borbely.

Totodata, acesta a mai spus ca persoanele care intentioneaza sa achizitioneze autoturisme electrice vor fi sprijinite de stat.

''Cei care vor dori sa cumpere aceste autovehicule si caseaza masini vechi vor primi sase vouchere, si nu unul ca pentru programul obisnuit, ceea ce inseamna peste 5.000 de euro. De fapt, asta inseamna diferenta de pret intre o masina cu combustibil si una electrica. In plus, celor care nu vor participa la Programul ''Rabla'' o sa le acordam o facilitate de 25% din pretul autovehiculului electric, dar nu mai mult de 5.000 de euro'', a spus Laszlo Borbely.