Renault a pus la punct impreuna cu furnizorii de energie si de infrastructura un caiet de sarcini care va fi prezentat celor 20 de orase cu peste 100.000 de locuitori pentru ca acestea a decida daca, si in ce mod, vor pune pe sosele vehiculul electric, au spus reprezentantii Renault la un eveniment de prezentare a doua masini electrice in Capitala. Pentru inceput, masina electrica se va adresa doar companiilor, insa la inceput de 2012 va ajunge in showroom. Renault spera ca orasele cu bugete mai mari vor fi dispuse sa investeasca in statii de incarcare si sa cumpere unele masini.

Renault Fluence ZE la BucurestiFoto: Hotnews

Renault a adus la Bucuresti doua vehicule electrice: Fluence ZE si Kangoo ZE care vor ajunge pe sosele spre finalul anului, iar in prezent au fost aduse pentru a fi testate. Renault discuta de ceva timp cu furnizorii de energie si e pe cale de a incheia parteneriate si de a intocmi caiete de sarcini care, incepand cu luna iunie sau iulie, vor fi prezentate autoritatilor din 20 de orase romanesti cu peste 100.000 de locuitori.

Apoi, in urmatoarea etapa, in functie de disponibilitatea fiecarui oras, se va decide daca autoritatile vor investi in infrastructura de incarcare sau daca unele institutii vor cumpara masini.

Renault spune ca pentru inceput masinile electrice se vor adreesa mai ales persoanelor juridice, insa cu cat numarul statiilor de incarcare este mai mare, cu atat vor deveni mai atragatoare pentru publicul larg, mai ales ca si statul e pe cale sa ofere oficial subventii de 5.000 de euro cumparatorilor unor astfel de vehicule.

Renault a subliniat ca nu se grabeste sa lanseze masinile electrice in tari unde nu exista infrastructura si nu a dorit sa ofere previziuni legate de cat de multe vor fi pe drumurile noastre in viitor.

Fluence ZE costa circa 26.000 de euro, iar taxa lunara pentru baterie este 79 euro/luna, pentru trei ani. Autonomia e de 160 km, iar motorul dezvolta echivalentul a 100 CP. Bateria este platita lunar, timp de trei ani, iar masina poate atinge maxim 135 km/h. Renault a anuntat si preturile vehiculului comercial Kangoo ZE care va costa 21.200 euro, iar in tari precum Franta costul va fi de 16.200 euro datorita subventiilor. Taxa lunara pentru baterie este 72 euro si trebuie platita timp de patru ani.