Administratia Obama a prezentat un vast proiect de lege care-si propune sa stabileasca standarde noi pentru lupta impotriva criminalitatii informatice si care va permite statului sa sprijine financiar companiile care detin infrastructuri cheie sa-si creeze sisteme sigure in fata atacurilor informatice. Zilnic, infrastructura publica este supusa unor atacuri informatice repetate, iar Obama declara inca de acum doi ani ca aceste atacuri sunt un real pericol si trebuie tratate prioritar.

Practic, prin acest proiect de lege, companiile (fie ele si private) care opereaza parti cheie de infrastructura, precum centrale sau retele electrice, vor putea primi de la stat ajutoare financiare si asistenta pentru a-si construi sisteme care sa reziste la atacuri informatice si pentru a repara pagubele facute de atacuri din trecut.

In plus, se doreste cresterea pedepselor pentru cei care initiaza atacurile informatice si se propune ca anumite companii - cheie sa fie obligate sa anunte atat clientii, cat si autoritatile, in cazul in care un atac informatic a dus la pierderea unor date confidentiale.

Propunerea venita de la Casa Alba a fost salutata de membrii importanti ai Congresului care propusesera in ultimii ani diverse moduri de lupta impotriva criminalitatii informatice, insa asteptau o pozitie clara a administratiei.

Proiectul de lege ar da Departamentului pentru Securitatea Interna (Department of Homeland Security) sa intervina si sa determine operatorii unor parti cheie de infrastructura sa ia masuri pentru a-si imbunatati securitatea in fata unor atacuri informatice. Masurile vor fi evaluate de companii independente de audit.