Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a propus o reducere cuprinsa intre 20-30% a taxei de prima inmatriculare, insa o decizie in acest sens va fi luata in sedinta Guvernului de saptamana viitoare. De asemenea, ar putea fi decisa si extinderea acestei taxe la masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, la prima vanzare a acestora. Borbely a precizat ca aceasta reducere se va aplica pentru toate masinile la prima inmatriculare. "Nu putem face diferentiere (...) si de aceea reducem la toate taxele de prima inmatriculare", a precizat Borbely.

"Aceasta este propunerea mea, o reducere a taxei de prima inmatriculare intre 20 si 30%, pentru ca e un supliment pentru masinile care sunt mai vechi si care trebuie sa plateasca si nu putem face distinctie intre cei care platesc acum si acele masini care intra acum dupa o prima vanzare", a mai spus ministrul.

Aceste modificari sunt facute deoarece in aprilie, o hotarare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene indica faptul ca in multe cazuri taxa este prea mare si astfel descurajeaza importul in Romania a unor vehicule aduse din alte state ale UE.

Curtea Constitutionala a respins miercuri cu majoritate de voturi, ca fiind neintemeiate, criticile de neconstitutionalitate ale unor prevederi din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50/2008 privind taxa de poluare. Judecatorii CC au luat in considerare faptul ca OUG 50/2008 a suferit modificari care sunt in acord cu cerintele Uniunii Europene.

Anterior, CC respinsese ca inadmisibile sesizarile de neconstitutionalitate a OUG 50/2008, iar prin decizia de miercuri Curtea a progresat, considerand ca reclamatiile ulterioare inregistrate sunt neintemeiate. Decizia Curtii de miercuri urmeaza a fi motivata si publicata in Monitorul Oficial.