In ritmul ametitor al vietii de zi cu zi, tehnologia ar trebui sa ne faca traiul mai usor. Cu toate astea, oamenii sunt mai aglomerati ca niciodata. Fie ca esti singur sau trebuie sa faci fata si responsabilitatilor de familie, invata cum iti poti gestiona timpul zilnic din articolul urmator.

Ai nevoie de un carnetel in care sa-ti notezi adresele, un calendar sau un program prin care sa-ti poti salva agenda zilnica in calculator. Apoi, prin urmatorii opt pasi, te vei putea organiza mai bine:

1. Fa-ti o lista cu toate sarcinile pe care le ai de indeplinit si scrie in dreptul fiecareia termenul limita la care proiectul trebuie sa fie gata.

2. Planifica-ti proiectele dificile in momentele zilei in care stii ca esti cel mai activ. Cei mai multi oameni se simt energici in prima parte a zilei.

3. Rezerva-ti timp si pentru cei din jur, inclusiv pentru tine. Poti face asta trezindu-te cu o jumatate de ora mai devreme sau culcandu-te cu 30 de minute mai tarziu decat de obicei. Macar o data pe saptamana scoate-ti jumatatea in oras sau iesi la pranz cu prietenii.

4. Fixeaza-ti prioritatile. Principiul lui Pareto sustine ca poti realiza 80% din ceea ce-ti propui cheltuind 20% energie, asa ca gandeste logic: identifica-ti aceste 20 de procente si apoi investeste-ti aceasta energie in sarcinile care au cele mai mari sanse sa iasa bine.

5. Imparte cat mai mult din sarcinile marunte. Distribuie din proiecte si subordonatilor, roaga-i pe copii sa te ajute la treburile casnice, angajeaza un gradinar care sa aiba grija de spatiul din jurul casei.

6. Invata sa refuzi lucrurile care nu sunt foarte importante. Nu face voluntariat daca nu ai timp si refuza invitatiile pe care stii ca nu poti sa le onorezi.

7. Nu amana lucrurile care trebuie facute cu orice pret.

8. Lasa perfectionismul pentru altii. Nu-ti pierde timpul pe detalii obsesive, cand poti trece foarte bine la urmatorul proiect pe care il ai de facut.

Surse: ehow.com