Sibiu Stock Exchange anunta realizarea, de la inceputul acestui an pana in 6 septembrie a unui numar de 346.000 de contracte futures, incheiate pe derivatul Dow Jones Industrial Average, fiind depasit volumul total de 345.620 de contracte, aferent intregului an 2010. Contractul cu simbolul DEDJIA_RON a atins astfel, in mai putin de 9 luni, cel mai ridicat nivel de lichiditate de la lansarea sa. Valoric, suma echivalenta tranzactiilor cu Dow Jones realizate de la inceputul anului curent a depasit 4 miliarde lei, contractul DEDJIA_RON fiind lider si pe baza acestui criteriu.

"Evolutia contractului futures pe indicele Dow Jones pe piata SIBEX a fost una exceptionala pana acum si ne asteptam ca, in continuare, interesul investitorilor autohtoni pentru acest produs sa creasca constant. Avand in vedere faptul ca SIBEX urmeaza sa prelungeasca programul de tranzactionare pana la ora 23:15, iar clientii vor avea astfel posibilitatea de a profita de toate miscarile burselor americane, cred ca indicele Dow Jones va continua sa fie cel mai tranzactionat activ la SIBEX", a declarat dl. Darius Cipariu, Director General Adjunct al Sibex.

Contractul futures pe Dow Jones a fost lansat in data de 22 ianuarie 2010 dupa ce Sibex a semnat, in prealabil, cu CME Group si Dow Jones Indexes, un contract de sub-licentiere a indicelui Dow Jones Industrial Average. Ascensiunea produsului a fost extrem de rapida, el devenind cel mai tranzactionat instrument pe cea mai lichida piata de instrumente financiare derivate din Romania. In ultimele trei luni contractul DEDJIA_RON s-a remarcat prin trei recorduri consecutive de lichiditate, ajungand la o cota de aproape 50% din volumul total de tranzactionare de pe piata Sibex.

Contractul DEDJIA_RON beneficiaza permanent de activitatea unui Market-Maker, (SSIF WBS Romania), care asigura cotatii de vanzare si cumparare la spread-uri foarte reduse. Pe langa acest avantaj, se mai remarca posibilitatea tranzactionarii direct in lei si corelarea cu piata bursiera americana, derivatul reactionand rapid la stirile economice externe. In plus, investitia necesara tranzactionarii unui contract futures DEDJIA_RON este foarte redusa, reprezentand doar 5% din valoarea acestuia.