La Sibex, numarul contractelor incheiate pe segmentul derivatelor, pana la ora 17:30, era de 5.500, cu o valoare de 45,5 milioane lei. Cotatiile futures ale Dow Jones si ale aurului au avut o evolutie pozitiva. Penultima sedinta a saptamanii a readus tranzactiile pe segmentul spot, unde au fost tranzactionate 410.010 de actiuni ale bursei sibiene. Tranzactiile au fost realizate la un pret de 1,4 lei/titlu, observandu-se o crestere de 10% a pretului de cotare.

Simbolul DEDJIA_RON a fost cel mai tranzactionat, cu 3.200 de contracte incheiate pana la ora 17:30. Cotatia s-a aflat in teritoriu pozitiv inca de la deschidere si s-a mentinut pe plus in restul zilei, desi cresterile s-au temperat puternic in jurul orei 15:30, dupa aparitia stirilor privind piata muncii din SUA. Totusi, la ora 17:30 indicele DJIA avea la Sibiu o variatie pozitiva de 118 puncte pe scadenta septembrie si de 85 puncte pe scadenta decembrie, cotatiile ramanand pe verde, dupa ce indicele american a inchis miercuri cu un plus de 275,56 puncte. De altfel, dupa o deschidere pe minus, si cotatia Dow Jones de la NYSE a intrat pe plus la o ora de la debutul sesiunii de pe Wall Street.

Aurul a revenit pe plus dupa corectia de miercuri, cumparatorii facandu-si din nou simtita prezenta. Metalul galben a crescut la New York dupa doua sedinte de scadere, investitorii reorientandu-se catre aur, ca plasament de protectie. Aurul a scazut pe plan international cu 3,2% in zilele anterioare, de la recordul de 1923,70 dolari pe uncie inregistrat in 6 septembrie. Cu o ora si jumatate inaintea inchiderii de joi, pretul unciei crestea cu 44,9 dolari pe scadenta octombrie si cu 46 dolari pe scadenta decembrie, numarul contractelor fiind de circa 500.

Pe segmentul financiar, derivatele pe actiunile SIF Oltenia s-au depreciat, sub influenta directiei descendente a indicilor burselor din Europa. Actiunile europene au scazut, oprind cel mai important raliu din ultimele trei saptamani, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet a declarat ca riscurile care pot afecta economia zonei euro s-au intensificat. La ora mentionata, numarul contractelor futures DESIF5 era de peste 1.200. Pe scadenta septembrie, DESIF5 pierdea 0,96%, iar pe decembrie 2,27%.

Pe scadere s-a aflat si cursul euro fata de dolar, evolutie similara cu tendinta de pe pietele internationale unde moneda comuna s-a depreciat cu cel mai mare nivel din ultima luna, ca urmare a declaratiilor lui Jean-Claude Trichet, care au redus perspectivele de crestere ale ratelor de dobanda. La Sibex, euro pierdea 0,37% pe scadenta septembrie si 0,52% pe decembrie.