La Sibex, ultima sedinta a saptamanii a adus un volum record pe piata aurului. Speculatorii prezenti pe piata au incheiat, pana la ora 18.15, peste 8000 de contracte SIBGOLD cu marimea de o uncie, fiind transferat echivalentul a aproape 250 de kilograme de aur. Pe fondul acestui record, si numarul expunerilor investitorilor pe aur s-a triplat, totalul pozitiilor deschise pe acest simbol ajungand la peste 3000, doar pe scadenta septembrie. Interesul a venit pe fondul variatiilor importante ale cotatiilor, in ton cu evolutia pietelor externe.

La Londra, pretul metalului s-a "catarat" aproape de record in contextul in care ingrijorarile despre incetinirea cresterii economice globale au alimentat cerea. Ulterior, metalul pretios s-a depreciat la New-York, in conditiile in care dolarul in urcare a "taiat" cerea de investitii alternative si a determinat investitorii sa vanda dupa ce pretul ajunsese aproape de record. La Sibex, cotatia pe scadenta octombrie a inceput ziua pe plus, tendinta de crestere temperandu-se in perioada dupa-amiezii si intrand in teritoriu negativ. La ora 18.30 cotatia aurului scadea cu 4,6 USD pe octombrie si pierdea 10,6 dolari pe scadenta decembrie.

Transferurile record de pe piata aurului au dus si la atingerea celui mai bun volum pe luna in curs, cu 30 de minute inaintea inchiderii numarul contractelor incheiate depasind 13.100, cu o valoare de peste 53 milioane de lei, total foarte aproape de recordul pe anul in curs.

Si speculatiile cu Dow Jones au fost foarte intense, cotatia futures a celui mai cunoscut indice din lume inregistrand deprecieri importante. Numarul contractelor DEDJIA_RON incheiate pana la ora 18.30 era de 2400. Scaderile au venit pe fondul corelarii cu piata bursiera americana unde atat futures-ul cat si bursa de la New-York au indicat deprecieri mari, temerile privind situatia datoriilor Europa si posibilitatea escaladarii acestora "umbrind" planul de revigorare a pietei americane a muncii, prezentat de presedintele Barack Obama. La ora 18.30 cotatia Dow Jones pe septembrie scadea cu 335 puncte iar cea pe decembrie cu 371 puncte, vanzatorii acumuland profituri semnificative.

Pe scadere a evoluat si moneda unica europeana fata de dolar, deprecierile fiind agresive. Pe scadenta septembrie euro pierdea 1,72% iar pe decembrie se observa o depreciere similara, numarul contractelor fiind de aproape 700. Pe plan extern, dolarul s-a intarit fata de euro, moneda comuna depreciindu-se pana la minimul din ultimele sase luni, pe fondul speculatiilor ca Banca Centrala Europeana va reduce rata de dobanda. Indicele dolarului s-a indreptat catre cea mai mare crestere saptamanala din august 2010 dupa ce presedintele SUA, Barack Obama a oferit detalii despre planul in valoare de 447 miliarde de dolari pentru impulsionarea pietei muncii.

Si DESIF5 s-a aflat pe minus vineri, scaderea pe scadenta septembrie fiind de 3,01% iar cea de pe scadenta decembrie de 2,94%. Volumul DESIF5 era de peste 1400 de contracte.