Numarul contractelor incheiate pe piata Sibex in prima jumatate a sedintei de miercuri a fost de 4.700, cu o valoare de 38 milioane de lei, ritmul tranzactiilor fiind ceva mai redus comparativ cu ziua anterioara. Directia cotatiilor era una pozitiva, piata receptand influentele externe, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu.

In pofida retrogradarii de catre Moody's a ratingurilor de credit a doua mari banci din Franta, pietele bursiere europene au crescut, ca urmare a sperantelor traderilor ca situatia crizei datoriilor Greciei se va ameliora, dupa discutiile care vor avea loc intre liderii Greciei, Frantei si Germaniei. De asemenea si piata futures din SUA crestea, dupa ce un raport care a indicat intentia Chinei de a oferi ajutor celor mai indatorate tari din UE.

In aceste conditii, cotatiile futures ale Dow Jones de la Sibex cresteau la ora 16:00 cu 46 puncte pe scadenta septembrie si cu 43 puncte pe scadenta decembrie, simbolul DEDJIA_RON mentinandu-se cel mai lichid, cu circa 3.000 de contracte incheiate. Investitorii asteptau, de asemenea, deschiderea de pe Wall Street si noi stiri privind economia americana.

Daca cel mai urmarit indice american inregistra cresteri, pretul aurului dadea semne de slabiciune, cu corectii pe ambele scadente tranzactionate ale contractului SIBGOLD (bazat pe o uncie de aur). Pe plan extern se specula ca metalul pretios s-ar putea deprecia la Londra si New York, dupa ce actiunile si-au revenit, iar temerile privind criza datoriilor din UE au sustinut o crestere a dolarului. La Sibex, uncia se deprecia cu 5 dolari pe scadenta octombrie si 12,6 dolari pe scadenta decembrie, date valabile la ora 16:00. Pe simbolul SIBGOLD pe care se inregistrau 410 contracte. In schimb, pentru scadenta octombrie a contractului SIBGOLD_RON de 10 uncii, pretul aurului crestea cu 2,7 dolari.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni s-a evidentiat simbolul DESIF5 cu peste 1.000 de contracte incheiate, pe fondul unei evolutii pozitive, corelata cu piata suport. La ora 16:00, cotatia DESIF5 crestea pentru scadenta de la finalul saptamanii cu 3,59%, in timp ce pe scadenta decembrie aprecierea era de 2,73%.

Derivatele valutare s-au remarcat in special prin perechea EUR/USD, denominata in lei, pentru care speculatiile realizate pana la ora 16:00 s-au concretizat in 190 de contracte. Moneda unica europeana castiga teren in fata dolarului, observandu-se o apreciere de 0,16% pe scadenta decembrie. Pe pietele externe euro a avansat cu cel mai bun nivel din ultima saptamana fata de dolar si s-a intarit fata de yen, dupa ce actiunile europene au crescut pe fondul optimismului ca problema datoriilor poate fi rezolvata. Moneda unica a crescut in fata majoritatii valutelor de referinta, dupa ce Banca Centrala Europeana a cumparat obligatiuni emise de Italia si dupa ce China si-a reafirmat disponibilitatea de a cumpara obligatiuni ale tarilor lovite de criza datoriilor.