La Sibex, numarul contractelor incheiate in sedinta de miercuri a fost de 14.810, nivel record pe anul in curs, iar valoarea tranzactiilor s-a ridicat la 112,74 milioane de lei. Intensitatea la tranzactionare a crescut in special dupa deschiderea bursei americane, volumul triplandu-se in cea de-a doua jumatate a sedintei, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu.

Interesul speculatorilor a venit pe fondul miscarilor importante ale cotatiei indicelui Dow Jones Industriale Average pe Wall Street, reflectate si pe piata Sibex. Pe derivatul Dow Jones s-au incheiat 8.306 contracte, reprezentand 56% din volumul total. Cotatiile DEDJIA_RON au inchis la valori in urcare, directie corelata cu evolutia din SUA. Astfel, pe scadenta septembrie s-a observat o crestere de 151 de puncte a indicelui, iar pe decembrie una de 152 de puncte. Cresterile au venit dupa ce presedintele Frantei Nicolas Sarkozy si cancelarul Germaniei Angela Merkel au declarat miercuri ca sunt convinsi ca Grecia va ramane in zona euro. Liderii Greciei, Germaniei si Frantei au convenit, in cadrul unei teleconferinte ca Grecia este o parte integranta a blocului de 17 natiuni care folosesc moneda comuna iar Grecia a mentionat, de asemenea, ca-si va respecta acordurile pentru a reduce datoriile.

Daca cel mai urmarit indice american a inregistrat cresteri, pretul aurului a scazut.

Lichiditatea simbolului SIBGOLD de o uncie a fost una foarte buna, cu 2.739 de contrcate incheiate, in contextul unor scaderi de 15,8 dolari pe scadenta octombrie si 12,5 dolari pe decembrie. Si pe derivatul SIBGOLD_RON de 10 uncii, pretul aurului a scazut pe scadenta de luna viitoare, cu 1,9 dolari, numarul contractelor fiind de 138. Pe pietele externe aurul s-a ieftinit dupa ce cresterea dolarului a determinat unii investitori sa vanda, iar temerile privind criza datoriilor din zona euro s-au temperat usor.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni s-a evidentiat simbolul DESIF5 cu 2.621 de contracte incheiate pe fondul unor cresteri importante, corelate cu piata suport. Pentru acest produs, apropierea rapida a scadentei septembrie, care va avea loc vineri, a determinat din ce in ce mai multi speculatori sa-si indrepte atentia catre scadenta decembrie, "rostogolindu-si" pozitiile pe aceasta. Ca urmare, numarul contractelor DESIF5 incheiate pe scadenta decembrie l-a depasit pe cel de pe scadenta septembrie. DESIF5 a castigat 11,08% iar pe decembrie 10,42%, cumparatorii obtinand randamente spectaculoase. Cotatiile pe scadentele septembrie si decembrie au atins variatia maxima admisa, crestere determinata de stirea ca Erste va cumpara 24% din actiunile detinute de SIF-uri la BCR.

Derivatele valutare s-au remarcat prin perechea EUR/USD, denominata in lei, pentru care speculatiile realizate s-au concretizat in 614 contracte. Moneda unica europeana a castigat teren in fata dolarului, observandu-se o apreciere de 0,44 pe scadenta decembrie.