Pe piata Sibex, dupa volumul record inregistrat in sedinta de miercuri, investitorii au ramas destul de bine conectati la speculatiile cu derivate si in penultima sedinta a saptamanii. Astfel, la jumatatea sedintei de tranzactionare, numarul contractelor incheiate era de 7.650, cu o valoare de 41,2 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu.

Pe segmentul marfurilor, pretul aurului a continuat sa scada, in ton cu evolutia externa. Metalul pretios s-a depreciat pentru a doua zi la New York, temperarea temerilor privind criza datoriilor determinand cresterea actiunilor si ceducerea cererii pentru plasamentele de siguranta. La Sibex, aurul se deprecia cu 24,1 dolari pe scadenta octombrie a contractului SIBGOLD si cu 34 dolari pe scadenta decembrie a aceluiasi simbol, date valabile la ora 16:15.

Cotatiile futures ale Dow Jones de la Sibex au continuat sa creasca, corelandu-se cu directia semnalizata de piata futures din SUA, nivelul de optimism mentinandu-se dupa ce sperantele pentru redresarea situatiei Greciei au reaparut miercuri seara, ca urmare a declaratiilor liderilor Germaniei si Frantei. De altfel, si bursele europene au avut o zi cu cresteri importante, inregistrate dupa ce presedintele Frantei Nicolas Sarkozy si cancelarul Germaniei Angela Merkel au incercat sa demonteze speculatiile ca Grecia este aproape de faliment, reafirmandu-si convingerea ca Grecia va ramane in zona euro.

La ora 16:15, cotatiile Dow Jones de la Sibex cresteau cu 115 puncte pe scadenta septembrie si cu 125 puncte pe decembrie. Investitorii se aflau in asteptarea deschiderii NYSE si a unor noi date din SUA, unde a fost publicat raportul privind cererile de ajutor somaj. Numarul americanilor care au solicitat ajutorul a crescut in mod neasteptat saptamana trecuta evidentiind ca ingrijorarile privind economia slaba pot duce la blocarea unei piete a muncii si asa destul de slaba. Aplicatiile pentru ajutorul de somaj au urcat la 428.000 in ultima saptamana din septembrie, desi analistii asteptau o scadere la 410.000 de la nivelul precedent de 417.000. Un alt raport a indicat ca rata inflatiei s-a redus usor in august.

Si speculatiile cu DESIF5 au continuat sa se mentina la nivel ridicat, cu o zi inainte de scadenta participantii dorind sa exploateze la maxim potentialul de profit existent. Dupa ce miercuri cotatiile DESIF5 au crescut spectaculos, atingand chiar variatia maxima admisa, ca urmare a stirii ca Erste va cumpara 24% din actiunile detinute de SIF-uri la BCR, joi cotatiile au inregistra scaderi. Pentru scadenta septembrie care se va incheia in 16.09, DESIF5 se deprecia, la ora 16:15 cu 1,85% iar pentru scadenta decembrie cu 3,01%. Apropierea scadentei i-a determinat pe speculatori sa continue strategiile de mutare a pozitiilor de pe scadenta septembrie pe decembrie.

In sectorul derivatelor valutare s-a remarcat perechea EUR/USD, tranzactionata in lei, cu 428 contracte realizate pana la ora 16:15. La ora mentionata, moneda unica se aprecia puternic cu 1,32% fata de dolar pe scadenta decembrie. Si pe plan extern euro s-a apreciat pentru a doua zi la rand fata de dolar si yen dupa aceleasi declaratii ale liderilor Germaniei si Frantei. A mai fost tranzactionata si perechea euro/leu, moneda unica depreciindu-se fata de cea nationala pentru decembrie cu 0,34%, desi BNR a publicat cursul de referinta maxim pe acest an.