Erste Group nu poate fi obligat sa listeze BCR daca preia participatia unui singur SIF, deoarece prin acordul de amanare a listarii bancii, semnat in 2009, grupul austriac este obligat sa coteze institutia de credit doar daca cele cinci SIF-uri cer impreuna listarea, sau daca Erste se intelege in acest sens cu trei din cele cinci societati, potrivit lui Manfred Wimmer, directorului financiar al Erste Grup, citat de Mediafax.

Intrebat daca Erste va trebui sa listeze BCR in cazul in care va cumpara pachetul de actiuni detinut de o singura societate de investitii, iar celelalte patru vor solicita cotarea bancii romanesti, Wimmer a raspuns: "nu vor mai fi cinci SIF-uri, deci nu".

"Vom merge inainte cu orice SIF (care va semna pentru vanzarea actiunilor BCR - n.r.). Noi am vrut sa semnam nu doar cu un SIF, am vrut sa mergem cu toate cinci. La inceput asa a fost, dar apoi au mai ramas doar patru. Cei care nu semneaza raman actionari, nu vor avea alta oferta si nici nu vor putea participa la programul destinat salariatilor", a mai spus Wimmer.

Oficialul Erste Group a mai precizat ca tranzactia prin care Erste ar cumpara actiunile BCR de la SIF-uri elimina posibile capcane ale unei listari, cum ar fi lichiditatea probabil redusa a actiunilor BCR, care va duce si la un discount al pretului.

El a adaugat ca ratarea listarii poate afecta imaginea unei banci. Totodata, un alt argument impotriva listarii BCR ar fi, in opinia lui Wimmer, chiar dimensiunea redusa a Bursei de Valori Bucuresti.

Grupul austriac a anuntat miercuri ca a incheiat un acord de principiu cu SIF Banat Crisana, SIF Transilvania, SIF Munteania si SIF Oltenia pentru preluarea unui pachet reprezentand 24,12% din actiunile BCR, in urma unor operatiuni care presupun plata in numerar si schimb cu titluri emise de Erste Bank. Valoarea tranzactiilor prin care grupul austriac preia actiunile este de 435 milioane de euro.

SIF-urile care semneaza acest acord vor renunta la dreptul de a solicita listarea BCR, precum si la dreptul de a incasa dividende speciale. Erste a mentionat ca si SIF Moldova poate subscrie la acord.

Mediafax mai arata ca daca Erste preia doar actiunile de la un SIF, participatia sa creste la peste 75%, nivel de la care poate adopta singur orice decizie in AGA de la BCR, inclusiv majorarea capitalului social.

Erste Bank a preluat in 2006 un pachet de 61,88% din actiunile BCR, pentru de 3,75 miliarde euro. Prin contractul de privatizare, actionarul majoritar al bancii avea obligatia sa listeze institutia de credit in cel mult trei ani de la finalizarea preluarii, adica pana in octombrie 2009. In august 2009, BCR a semnat insa cu SIF-urile, care detin circa 30% din actiunile bancii, un acord prin care listarea se amana cu doi ani. Acordul prevede ca listarea BCR trebuie solicitata fie de toate cele cinci SIF-uri, fie in baza unui acord scris intre Erste si cel putin trei SIF-uri.

In prezent Erste Group controleaza 69,4% din capitalul BCR, iar cele cinci SIF-uri au cumulat 30,12% din actiuni.