Pretul metalelor industriale si-a accentuat degringolada vineri, in timp ce aurul scadea sub pragul de 1.700 de dolari uncia, pentru prima oara de la inceputul lui august, pe o piata penalizata de un dolar puternic si de perspective economice nefavorabile, relateaza AFP.

In jurul orei 11,30 GMT, cursul cuprului pierdea 4,50% in raport cu inchiderea precedenta, pe London Metal Echange (LME). La deschiderea burselor, cuprul pierdea 6,60%, pana la 7.115 dolari pe tona, cel mai redus nivel din august 2010.

Metalul rosu pierduse in ziua precedenta 8,6%.

"Scaderea cursului metalelor de baza se explica prin slabiciunea generala a indicatorilor macroeconomici, care intretine ingrijorarea legata de incetinirea cresterii mondiale", si, deci, a consumului de materii prime, explica Nicholas Snowdon, analist la Barclays Capital.

Insistand asupra "riscurilor importante" pentru relansarea economica din SUA, Federal Reserve a alimentat temerile de reinstaurare a recesiunii in economiile dezvoltate.

Ulterior, "anuntul unei contractii a activitatii manufacturiere in China", cel mai mare consumator de metale din lume, "a afectat puternic moralul investitorilor, care incercau sa scape de active considerate riscante", printre care si metalele de baza, a adaugat Snowdon.

Aceasta neincredere s-a tradus prin intarirea dolarului, considerata o moneda-refugiu, care creste din nou in fata euro.

Or, aceasta intarire a dolarului face mai putin atractive cumpararile de metale, cotate in dolari, pentru investitorii care detin alte valute.

Staniul ceda 3,15%, plumbul 3% iar zincul 2,20% - toate evoluand la cel mai redus nivel al verii anului 2010.

Doar nichelul rezista bine (+5%), dupa ce scazuse cateva ore sub 17.000 dolari pe tona, cel mai scazut nivel din decembrie 2009.

Preturile la nichel si staniu se prabusisera cu 10,9% si, respectiv, 17,5% in cursul zilei de ieri.

Nici aurul nu a fost scutit de furtuna de pe pietele financiare: cursul a pierdut peste 100 de dolari de miercuri seara, scazand sub pragul de 1.700 dolari pe uncie, la 1.689,22 dolari, in jurul orei 12,00 GMT.