La Bursa din Sibiu, luna septembrie s-a incheiat cu un volum record pe anul in curs, fiind tranzactionate 208.767 contracte futures si optiuni, cu o valoare de 1,4 miliarde de lei, in crestere cu 66% fata de perioada similara a anului trecut. Acest volum vine in contextul in care in luna septembrie a intrat in vigoare programul prelungit de tranzactionare (9:45-23:15), s-au realizat reduceri de comisioane si s-au lansat produse noi.

Astfel, in aceasta luna au fost lansate sase perechi valutare denominate in lei (USD/JPY, EUR/JPY, EUR/CHF, EUR/GBP, USD/CHF, GBP/USD) si Pachetul Phoenix, cu activul suport calculat ca diferenta dintre pretul futures a zece uncii aur si pretul futures al indicelui Dow Jones.

In topul derivatelor tranzactionate se afla indicele Dow Jones, care a ajuns la o cota de 44% din piata, cu 91.518 contracte futures. Pe celelalte pozitii se situeaza contractul futures pe uncia de aur cu 28,6% cota de piata si 58.413 contracte incheiate, iar pe pozitia a treia se afla derivatul SIF Oltenia cu un rulaj de 32.635 contracte. Perechea valutara EUR/USD tranzactionata in lei, s-a plasat pe pozitia a patra cu 15.842 contracte futures si o cota de piata de 7,6%.

In prima luna de la lansare, Pachetul Phoenix s-a situat pe pozitia a sasea in top, cu 1.266 de contracte futures incheiate.