Bursele europene inregistrau scaderi importante in sedinta de luni, dupa ce proiectul de buget pe 2012 al Greciei arata ca tinta de deficit pe anul viitor nu va putea fi atinsa, lucru care ar putea insemna noi fonduri alocate acestei tari de catre creditorii internationali, potrivit Reuters. Guvernele din zona euro, care se confrunta cu opozitie pe plan intern in ceea ce priveste finantarea Greciei, ar putea sa nu mai sustina financiar statul elen, ceea ce creste perspectivele ca creditorii privati sa inregistreze pierderi mai mari pe detinerile de obligatiuni emise de aceasta tara.

In cazul in care Grecia nu va obtine finantari suplimentare de la creditorii internationali sau in cazul in care sectorul privat nu va accepta o pierdere mai mare pe detinerile de obligatiuni elene, autoritatile de la Atena ar putea fi fortate sa intre in incapacitate de plata.

La ora 07:47, indicele pan-european FTSEurofirst 300 scadea cu 2,2%, la 902,49 puncte, dupa ce a pierdut aproape 17% in perioada iulie-septembrie.

Cele mai mari scaderi se inregistrau pe sectorul bancar, de 3,4%. Actiunile Commerzbank si cele ale Societe Generale consemnau cele mai importante deprecieri, de 7,2%, respectiv 6,7%.