O divizie a fondului suveran de investitii al Chinei a inceput luni sa cumpere actiuni la cele mai mari banci locale, acesta fiind un mesaj clar ca autoritatile de la Beijing incearca sa sustina pietele bursiere, potrivit Reuters. Shanghai Composite Index, indicele de referinta al pietei bursiere din China, a scazut cu aproape 17% in acest an, din cauza temerilor persistente privind inasprirea politicii monetare si evolutia economiei.

Cumpararea de actiuni este prima masura de acest fel luata de Huijin dupa criza financiara din 2008-2009 si prima de sprijinire a pretului actiunilor recunoscuta oficial de catre Beijing.

Central Huijin Investment a cumparat actiuni la cele mai mari patru banci din China, a anuntat agentia de presa Xinhua dupa inchiderea burselor locale.

Potrivit Huijin, o divizie a fondului China Investment Corp care administreaza active de 400 miliarde de dolari, achizitiile de actiuni au vizat sprijinirea bancilor de stat, al caror pret a scazut din cauza restrictiilor privind creditarea si inasprirea reglementarilor privind capitalul bancilor.

Oficialii companiei nu au dat alte detalii in legatura cu achizitiile facute.

Indicele Hang Seng al Burseid in Hong Kong, care se inchide mai tarziu decat pietele din Shanghai si Shenzhen, a crescut puternic in ultimele minute de tranzactionare, dupa publicarea stirii de catre Xinhua, si a terminat sedinta in echilibru.