Bursele europene au deschis pe plus sedinta de tranzactionare de luni, dupa ce liderii europeni au conturat, la summit-ul UE de duminica, un plan pentru a solutiona criza datoriilor din zona euro, in ciuda disensiunilor existente, potrivit AFP.

In deschiderea sedintei, indicele FTSE 100 al Bursei din Londra se aprecia cu 0,42%, indicele Dax jucat la Bursa din Frankfurt crestea cu 0,73%, iar CAC 40, indicele princiapal al Bursei din Paris, avansa cu 0,61%. La Madrid, indicele principal al pietei urca cu 0,8%, iar cel al Bursei din Milano castiga 0,73%.

La Bucuresti, dupa prima ora de tranzactionare, indicele BET, al celor mai lichide titluri listate, crestea cu 0,31%, iar BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare, cu 1,30%. Indicele compozit al pietei, BET-C, inregistra un avans de 0,31%.

Liderii europeni au convenit sa discute miercuri despre cinci teme majore: cat vor sterge din datoria Greciei, cu ce suma sa fie capitalizate bancile si mai ales de unde sa fie luati banii, cum va fi imbunatatita guvernanta economica, cum vor fi intarite finantele publice la nivel de state si despre sporirea puterilor fondului de stabilitate - EFSF.

Divergentele dintre principalii lideri europeni - Franta si Germania au impiedicat gasirea unor solutii la summit-ul UE de duminica, in ciuda vointei politice comune de a iesi din criza.