Pietele bursiere au revenit vineri pe plus dupa ce Atena a anuntat ca se va renunta probabil la organizarea unui referendum in Grecia privind planul de salvare european, idee care a generat, zilele trecute, pierderi grele pe bursele din intreaga lume.

Indicele MSCI Asia Pacific a inchis saptamana in crestere cu peste 3%.

Bursa din Tokyo, care terminase miercuri seara in scadere puternica de peste 2% in ajunul unei sarbatori nationale in Japonia, a deschis vineri in crestere semnificativa (+1,50%). La inchidere indicele Nikkei a castigat 1,86%.

Bursa din Hong Kong a inregistrat cea mai mare crestere in debutul sedintei, urcand cu 3,54%. Shanghai a deschis pe plus 0,80%. La Sydney, bursa australiana s-a apreciat cu 2,30%.

Moneda euro s-a mentinut in jurul valorii de 1,38 dolari, scrie Reuters.

Prim-ministrul grec George Papandreou aproape a ingropat, joi, intens contestatul plan al sau de a organiza un referendum privind programul european de salvare a Greciei pentru a incerca sa impiedice tara sa intre intr-o criza politica, in faliment si sa plece din zona euro, scrie AFP.

Investitorii au salutat, de asemenea, decizia Bancii Centrale Europene de a reduce cu 0,25 puncte procentuale pana la 1,25% dobanda de politica monetara pentru a incerca sa readuca pe plus economia pe batranul continent.