Agentia de rating Fitch a revizuit, luni, perspectiva de rating pentru Statele Unite de la AAA pozitiv la AAA negativ. Decizia vine dupa ce discutiile din Congres de saptamana trecuta care vizau modalitatile si cuantumul de reducere a deficitului au esuat, anunta Reuters.

"Perspectiva negativa reflecta scaderea increderii agentiei Ftich ca masurile fiscale necesare plasarii finantelor publice pe o traiectorie sustenabila si asigurarii ratingului suveran al SUA ("AAA") vor fi luate la timp", se arata intr-un comunicat al agentiei Fitch, citat de ABC News.

Principalii analisti din piata spun ca decizia era una asteptata si ca nu va influenta pietele deoarece ratingul de AAA a fost practic confirmat.

Moody's, care a atribuit perspectiva negativa ratingului "Aaa" al SUA, a aratat anterior ca analizeaza mai multi factori, printre care rezultatele alegerilor prezidentiale si expirarea la sfarsitul lui 2012 a reducerilor de taxe adoptate in mandatul presedintelui George W. Bush, inainte de a lua o decizie asupra acestui calificativ.

In luna august a acestui an Standard & Poor's a coborat ratingul SUA de la "AAA" la "AA+", din cauza temerilor privind cresterea deficitului bugetar si a datoriei publice.