New York Stock Exchange a incheiat sedinta de tranzactionare de miercuri in echilibru, investitotri aratandu-se increzatori in economia americana si in datele economice pozitive, in ciuda noilor ingrijorarii venite de pe frontul european: Dow Jones a pierdut 0,10%, iar Nasdaq a castigat 0,31%.

Potrivit cifrelor finale de la inchidere, Dow Jones Industrial Average a scazut 13.02 puncte la 12,449.45 puncte, in timp ce Nasdaq, dominat de tehnologie, a crescut cu 8.26 puncte, pana la 2710.76 de puncte. Indicele S&P s-a apreciat cu 0,03% (0,40 puncte), ajungand in final la 1,292.48 puncte.

Actiunile SUA au avut performante mai bune, in ciuda turbulentelor de pe piata din Europa, puternic lovita de criza datoriilor suverane. Aceasta este o schimbare majora fata de acum patru luni si survine in timp ce investitorii arata o mai mare incredere fata de datele economice favorabile venite din SUA.

Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa majoreze programul de achizitii de obligatiuni ale statelor din zona euro pentru a sustine Italia si pentru a preveni colapsul "cataclismic" al euro, a declarat David Riley, seful departamentului de ratinguri suverane al Fitch, citat de Reuters. El a spus ca prabusirea monedei euro ar fi dezastruoasa pentru economia mondiala, iar acest lucru s-ar putea intampla daca Italia nu reuseste sa-si solutioneze problemele legate de datoria publica.

Totodata, el a cerut Bancii Centrale Europene sa renunte la reticenta sa privind extinderea achizitiilor de obligatiuni ale statelor cu probleme din zona euro, precum Italia, si sa imprumute direct Fondul European de Stabilitate (EFSF).

"A fost o zi constructiva pentru piata," a spus Mace Blicksliver, manager Marblehead Asset Management, adaugand ca "economia SUA se intareste".

Randamentul pe Trezoreriei pe 10 ani a scazut la 1.904%, fata de 1.972%- cotatia de marti, iar pe 30 de ani la 2.959 %, fata de 3.027%.