New York Stock Exchange a incheiat sedinta de tranzactionare de joi in crestere, pe fondul optimismului din piata referitor la rezultatele trimestriale din Statele Unite: Dow Jones castigat 0,17%, iar Nasdaq 0,51%.

Potrivit cifrelor finale de la inchidere, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 21.57 puncte, pana la 12,471.02 puncte, iar Nasdaq, dominat de tehnologie, cu 13.94 puncte, pana la 2724.70 de puncte. Indicele Standard & Poor 500 a castigat 0,23% (3.02 puncte), ajungand in final la 1,295.50 puncte. Randamentul Trezoreriei pe 10 ani a avansat la 1.933%, fata de 1.904%- cotatia de miercuri, iar cel pe 30 de ani la 2.980%, fata de 2.959%.

"Este adevarat ca vanzarile cu amanuntul nu au fost la fel de bune cum ne asteptam, dar trendul a ramas pozitiv," a declarat Hugh Johnson, presedinte al Hugh Johnson Advisors. "Practic, nu e o catastrofa ", a afirmat si Evariste Lefeuvre, economist al societatii Natixis. "Cifrele arata ca, pur si simplu, cresterea nu va fi atat de puternica comparativ cu al patrulea trimestru", a adaugat el.

"Este adevarat ca inca exista temeri in ceea ce priveste Europa. Insa randamentele obligatiunilor din Spania si Italia s-au imbunatatit foarte mult", a spus Johnson.

Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul de 1%, a anuntat joi un purtator de cuvant al institutiei cu sediul la Frankfurt, aceasta decizie nefiind o surpriza dupa cele doua reduceri succesive de la finele anului trecut. Aceasta rata, care determina dobanda la care bancile din zona euro se imprumuta de la BCE, a revenit la nivelul minim istoric de 1% in luna decembrie.

Mario Dragi, presedintele BCE, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca decizia de a mentine dobanda cheie la 1% a fost luata de Consiliul de politica monetara cu unanimitate de voturi.

Trezoreria Italiei a reusit sa atraga 12 miliarde de euro prin obligatiuni pe termen scurt, nivelul maxim programat pentru prima licitatie a anului, potrivit AFP. Randamentul titlurilor cu scadenta la un an a scazut la licitatia de joi, la 2,735%, de la 5,952% la licitatia similara din 12 decembrie.

Spania a atras joi din piata 9,986 miliarde de euro, de doua ori mai mult decat nivelul maxim programat, autoritatile de la Madrid profitand de randamentele in scadere puternica la prima licitatie de obligatiuni din acest an, potrivit AFP.