Bursa New York Stock Exchange a incheiat sesiunea de vineri in scadere usoara fara sa fie foarte afectata de anuntul Standard & Poor' de retrogradare a ratingului Frantei si a altor 8 tari din UE: Dow a pierdut 0,39%, iar Nasdaq 0,51% .

Dow Jones Industrial Average a scazut cu 48.96 puncte la 12.422,06 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, cu 14.03 puncte la 2710.67 de puncte.

Si indicele Standard & Poor 500 a pierdut 0,49% (6.41 puncte) coborand la 1,289.09 puncte.

Wall Street au inceput sesiunea in scadere, piata reactionand negativ la anuntarea rezultatelor trimestriale de la JP Morgan, sub asteptarile pietei.

"JP Morgan nu a reusit sa raspunda asteptarilor, (...) activitatea bancilor a fost slaba, dar toata lumea stia asta", a declarat analistul Patrick O'Harecare observa totusi semne pozitive de imbunatatire pe piata creditelor, potrivit AFP.

Standard&Poor's a a anuntat vineri seara ca a retrogradat ratingul a 10 tari din zona euro si l-a mentinut la alte 7 tari. S&P isi justifica decizia, spunand ca liderii europeni "au luat masuri politice insuficiente" pentru redresarea sistemului financiar.

  • Austria, Franta, Malta, Slovacia si Slovenia au fost retrogradate cu o treapta, in timp ce Italia, Cipru, Portugalia si Spania au pierdut doua trepte.  Asa cum era de asteptat, ratingul Frantei a fost redus la AA+. Perspectiva este negativa, ceea ce inseamna ca tara ar putea suferi mai multe taieri.
  • Germania, Olanda, Belgia, Estonia, Finlanda, Irlanda si Luxemburg si-au pastrat ratingurile.

S&P a avertizat totodata ca masurile de austeritate nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele financiare ale Europei. Reprezentantii agentiei sunt de parere ca, singure, masurile de austeritate "risca de devina auto-distructive" si, in plus, "nu acopera intregul spectru al turbulentelor financiare". Acest avertisment trebuie indreptat catre Fondul Monetar International, dar si catre puterile Europei.