Bursele europene au deschis in crestere sedinta de marti, impulsionate de datele privind evolutia economiei chineze, care au atenuat temerile cu privire la situatia din zona euro si retrogradarea ratingului Fondului European de Stabilitate Financiara, potrivit AFP.

Indicele FTSE 100 al Bursei din Londra castiga 1,05% in debutul sedintei, iar indicele Dax al Bursei din Frankfurt crestea cu 1,32%. La Paris, indicele CAC 40 se aprecia cu 1,09%.

Economia Chinei a crescut anul trecut cu 9,2%, in scadere de la nivelul de 10,4% inregistrat in 2010. In ultimul trimestru al anului, cresterea economica a fost de 8,9%, comparativ cu 9,1% in trimestrul anterior.

Luni, agentia Standard&Poor's a coborat cu o treapta calificativul Fondului European de Stabilitate Financiara (FEFS), ca urmare a retrogradarii ratingului a zece tari din zona euro, dar a lasat sa se inteleaga ca ratingul ar putea fi recuperat in viitorul apropiat daca ii vor fi acordate garantiile suplimentare solicitate. Efectele imediate ar putea fi cresterea costului de ajutor pentru Grecia, Portugalia si Irlanda si pune in pericol protectia fragila anti-criza in zona euro.