Pretul petrolului a inchis mixt sedinta de marti de pe piata asiatica, ca urmare a deciziei Uniunii Europene de a impune un embargo fara precedent asupra petrolului din Iran. Sanctiunile presupun o interdictie imediata de realizare a unor contracte noi pentru petrol cu Teheranul, iar cele deja in vigoare vor fi onorate pana pe 1 iulie.

Un baril de titei "light" pentru livrare in luna martie a pierdut un cent coborand la 99.57 dolari pe baril intimp ce un baril de titei Brent din Marea Nordului pentru livrare in martie a urcat cu 3 centi la 110.16 dolari.

Orientarea pietei pe termen scurt "va depinde de reactia Iranului la sanctiuni precum si de capacitatea altor producatori OPEC pentru a compensa pierderile din piata, in special Arabia Saudita", a comentat Tony Nunan, manager la Mitsubishi Corp din Tokyo, potrivit AFP.

Ministrii de externe din Uniunea Europeana au aprobat luni sanctiuni fara precedent asupra Iranului, impotriva programului nuclear, informeaza BBC. Sanctiunile presupun o interdictie imediata de realizare a unor contracte noi pentru petrol cu Teheranul, iar cele deja in vigoare vor fi onorate pana pe 1 iulie. Pe langa embargoul petrolier, UE a inghetat luni activele bancii centrale iraniene si a interzis partial tranzactiile cu aceasta institutie.

Luni, pe New York Mercantile Exchange, un baril de titei "light" (WTI) pentru livrare in luna martie a castigat 1.25 dolari urcand la 99.58 dolari.

La Londra, barilul de titei Brent din Marea Nordului pentru acelasi termen a incheiat la 110.58 de dolari, in crestere cu 72 centi.

UE achizitioneaza in prezent circa 20% din exporturile de petrol ale Iranului.