Facebook, cea mai mare retea de socializare online, intentioneaza sa depuna documentatia necesara pentru o oferta publica initiala cel mai devreme in cateva zile, au declarat doua surse apropiate situatiei pentru Bloomberg, transmite Mediafax. Momentul depunerii actelor pentru IPO se afla inca in discutie si ar putea fi schimbat.

Compania discuta despre o evaluare la 75-100 de miliarde de dolari, au spus sursele.

Oferta publica ar asigura Facebook fonduri pentru a se extinde in continuare si pentru a respinge competitia din partea rivalilor precum Google si Twitter. Compania a discutat atragerea a 10 miliarde de dolari prin aceasta oferta, a declarat in noiembrie o sursa apropiata situatiei.

O oferta de 10 miliarde de dolari s-ar situa pe locul al patrulea in randul IPO-urilor derulate de companii americane, dupa Visa, General Motors si AT&T Wireless, potrivit datelor Dealogic, citate de Wall Street Journal. Ar fi cea mai mare oferta a unei companii IT, detronand Google, care a atras 1,9 miliarde de dolari in 2004, la o valoare a companiei de 23 miliarde de dolari.

Daca in urma listarii, valoarea Facebook se va situa la 100 de miliarde de dolari, ar fi aproximativ la egalitate cu McDonald's si circa la jumatate fata de Google.

Reteaua de socializare online a ajuns la peste 800 de milioane de utilizatori, din care 500 de milioane se conecteaza zilnic la conturile de Facebook.